Кюстендилски младежи с увреждания пяха „Една българска роза“  в Торино, направиха шопска салата и таратор

Шестима младежи с увреждания от семейните къщички в Кюстендил , които фондация „Сийдър“ управлява и двама от семейства, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Кюстендил, стигнаха до Торино.  Групата гостува там, заедно с  италиански и френски младежи в тяхното положение. Поканата за гостуването отправила италианската организация „Il sogno da una cosa „и  френската „ La FenetreS“ от Лион, Франция.  „Пребиваването извън България, опознаването на ново място, помогнаха за обмена и социалното включване на младите хора с увреждания, както и да им даде възможност да бъдат по-самостоятелни и сигурни в себе си и уменията се“, доволни са от социалния екип, придружавал младежите.

Съвместно без езикова бариера, младите се обучавали в избрани от организацията теми.  Като “Управление на дома”, “Мобилност на територията”, “Храни и готвене”, „Да отлетиш от гнездото”.  „Докато бяха в Торино, те посетиха дидактична ферма за животни и много забележителности. Включиха се в състезание по ориентиране в града, в направата на сладолед и във футболно първенство заедно с представителите на другите 2 организации“,  каза Мая Ангелова.

Всяка от групите подготви тематична за държавата си вечер с традиционна храна, музика и танци. Екипът на “Сийдър” представи на останалите народен танц в национални носии, изпя “Една българска роза” и приготви ястия, характерни за българската кухня за своите международни приятели.  Те направиха шопска салата и таратор.

„Представянето на всички момичета и момчета във всеки момент бе смело и искрено, както в сериозните моменти на групова работа така и в часовете на танци и забава. Всеки един от младежите остави дълбока следа в италианската и френската група и създаде ценни приятелства, които ще пази винаги в сърцето си!“, заявиха още от фондация.

Даниела Митова