Тръмп: САЩ и Китай могат да решат световните проблеми

 

САЩ и Китай могат да решат световните проблеми “за много, много години напред”, обяви американският президент Доналд Тръмп след срещата с китайския му колега Си Цзинпин в Пекин, предадоха информационните агенции в четвъртък.

“Срещата беше чудесна, обсъдихме Северна Корея и наистина вярвам, че има решение по този въпрос”, посочи Тръмп, цитиран от Ройтерс.

От думите му обаче не стана ясно дали е поискал от китайския му колега Пекин да наложи нови ограничения над търговията с Пхенян. Тръмп все пак посочи, че са необходими бързи действия по севернокорейския проблем.

“Времето не стига, трябва да действаме бързо. Призовавам Китай да се ангажира в пълна степен”, каза той и прикани и Русия да окаже натиск на режима на Ким Чен-ун.

Си Цзинпин каза от своя страна, че Китай и САЩ разполагат с повече сфери за сътрудничество в икономическата област, отколкото за конкуренция.

Си Цзинпин изтъкна, че в близките 5 години Китай ще внесе продукция за 8 трилиона долара, а гражданите на КНР ще направят над 700 милиона задгранични пътувания.

“Това означава огромен потенциал за икономическото сътрудничество между нашите страни”, отбеляза той.

“Търканията са неизбежни, трябва диалог”

По-рано вчера, по време на срещата си с Тръмп китайският лидер заяви, че търканията в търговско-икономическите отношения между двете страни са неизбежни, но трябва да се решават чрез диалог.

Китай няма да се отказва от реформите и ще увеличи степента на отвореност на националната икономика, увери Си Цзинпин на съвместната пресконференция с Тръмп.

“Работещите в Китай чуждестранни компании, включително американските, ще намерят тук по-отворена, прозрачна и регулирана бизнес среда”, посочи китайският президент. Той уточни, че реформите ще засегнат пазарното регулиране, финансовата, инвестиционната и данъчната сфери, както и държавните предприятия.

Си Цзинпин окачестви посещението на Тръмп в Китай като успешно и го нарече “историческо събитие”.

“Ние заедно набелязахме направленията и разработихме пътна карта за развитието на китайско-американските отношения. Ние ще работим със САЩ така, че консенсусът, който постигнахме, да донесе още по-голяма полза на нашите страни и на хората по цял свят”, отбеляза китайският лидер.

Вашингтон и Пекин сключиха споразумения за над 250 млрд. долара

След срещата си двамата президенти обявиха, че са сключили търговски споразумения за 253.4 млрд. долара в области като енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата промишленост и електрониката, предаде Франс прес.

Тръмп увери, че не упреква Китай за огромния му търговски излишък със САЩ, а прехвърли вината върху предишните администрации на САЩ.

“Не упреквам Китай за това. В крайна сметка кой може да упреква една страна, че се възползва от друга страна за доброто на гражданите си? Упреквам обаче предишните администрации, които допуснаха този неконтролируем търговски дефицит да се образува и да нарасне”, заяви американският президент.

От своя страна Си Цзинпин декларира, че сътрудничеството между САЩ и Китай е “единственият правилен избор” и че отношенията между двете страниса навлезли в нова историческа начална точка, предаде Асошиейтед прес.

“Смятаме, че китайско-американските отношения са важни за благосъстоянието на народите на двете страни, както и за мира, благоденствието и стабилността на света”, заяви китайският президент, подчертвайки, че Китай е ангажиран да работи със САЩ за Северна Корея, Афганистан и по други международни проблеми.

Кризата с КНДР и търговията са били в центъра на дискусиите между двамата лидери. Миналата седмица Тръмп за пореден път разкритикува огромния търговски излишък на Китай в търговията със САЩ, като го определи като “унизителен” за американския народ, и обвини Пекин в нечестни търговски практики. Пекин пък настоява за премахване на наложените от САЩ ограничения върху китайските инвестиции в Щатите и върху износа на високи технологии.