Юбилей! В Рила честваха 20-годишнината на “Кратун месец”, 4-годишнитят Ангел Златев: В кратунката вино да се налива и никога рилчанинът да не се напива

20 години от възстановяването на старата традиция, наречена “Кратун месец”, честваха в Рила.

За местните жители това е най-дългият месец в България, който трае точно 99 дни. През това време се дегустира рилско вино, отгледано в подножието на Рила планина, а името Кратун идва от стара традиция: виното да се пие от кратунки, които са вид тикви.

В град Рила настроението е празнично. “Кратун месец” местните жители чакат цяла година. Тържеството започна на площада с официално слово за традицията на председателя на сдружението „Кратун месец”, което е приемник на дружество “Пакост” и традицията, която съществува още от началото на миналия век.

4-годишнитят Ангел Златев заяви: “Кратун месец започва, червено вино да се източва, ура, ура, ура. В кратунката вино да се налива и никога рилчанинът да не се напива.”

“Кратун месец” продължава чак до Трифоновден, когато свърши виното. На празника се раздават грамоти на най-добрите майстори на гроздовия еликсир. А истинската слава остава за тези, които успеят да погълнат най-голямо количество вино, без да се напият.