Жителите на Парамун искат да се отделят от община Трън,  съветникът Ташко Минков: В селото нямат вода от 5 месеца, ВиК-Перник не вземат мерки

Ташко Минков

ОбС шефът Бойчо Харалампиев: Специална комисия ще направи проверка, водопроводите ни са на над 60 г.

Безводието стана причина жителите на още едно село в Пернишка област да последват примера на ковачевското село Косача и да поискат административно преминаване към друга община. Става дума за трънското село Парамун, чието население има готовност да започне събирането на подписи за отделянето на селото от община Трън и преминаването му към община Брезник. Това информира на последното заседание на трънския минипарламент общинският съветник Ташко Минков. Той поясни, че причината за недоволството на жителите на Парамун е липсата на вода в селото от началото на това лято. ВиК са информирани за проблема в селото, но досега не са предприели нищо за решаването му, а идва зимата и хората с основание са притеснени.

„Парамун се водоснабдява от два местни водоизточника. Досега проблем с водата в селото не е имало, което означава, че има авария, която трябва да се отстрани, за да се нормализира водоснабдяването. Хората с право негодуват срещу ВиК, защото нямат вода от около 4-5 месеца. И друг път е имало проблеми, но такова дълго безводие не е имало. Заради подобни проблеми с ВиК село Лялинци се отдели от водоснабдителното дружество още през 1992 г. Поради нередовното отстраняване на авариите хората отказаха да си плащат водата и така селото се отдели от ВиК. Сега хората в селото поддържат водоснабдителната мрежа със собствени средства. Жителите на Парамун имат готовност да подемат инициативата трите села – Парамун, Лялинци и Неделково, да се отделят от община Трън и да преминат към община Брезник. Основната причина за това е недобрата комуникация с ВиК-Перник. Проблем с водоснабдителното дружество имат и други села в общината, както и жителите на град Трън”, заяви Ташко Минков. На въпроса ще предприеме ли община Трън някакви действия за решаването на проблема с водоснабдяването в село Парамун, председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев отговори: ”Със специална заповед на кмета на общината беше сформирана комисия, в която има и представители на ВиК. Тя трябва да извърши обстойна проверка на местните водоизточници в Парамун и да излезе с решение на проблема. Мога да кажа, че проблеми с водоснабдяването имат почти всички села в общината. Причината е, че водопроводът е много стар – на около 60 години, а тръбите са етернитови и често се пукат. Имаме намерение в новия бюджет да заложим средства за кардиналното решаване на проблема през 2018 година на поне 2-3 села. В момента сме на етап обсъждане. Предстои да се изготвят количествени сметки, за да се види какви средства ще трябват и съобразно възможностите на бюджета да се прецени на колко села ще можем да решим проблема. Със сигурност ще започнем първо от Парамун, така че да не се стигне до отделянето му от община Трън.”