Friday, May 10, 2024
HomeРегионБанскоБанско грабна „Златна маска“ на фестивала в Перник

Банско грабна „Златна маска“ на фестивала в Перник

Банскалии отидоха, показаха се и победиха! Така може да се определи в три думи участието на Банско на XXX Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва”.

Представителната група от Банско, сурвакарските групи на село Стефаново и село Мещица и кукерската група от с. Вресово са големите победители – това обяви председателят на фестивалното жури проф. д-р Николай Ненов.

Без излишна скромност може да се каже, че това стана ясно още с появата на банскалии на централния площад в Перник в първия фестивален ден. Пролича от спонтанната реакция на цялата публика. Усети се от мощната енергия, която групата от Банско излъчваше, от възхищението от невероятните бабугерски костюми и красивите автентични носии, от преклонението пред традициите, показани чрез пълния с послания ритуал за изпращане на старата и посрещане на новата година.

Участието на банскалии беше изпълнено с достойнство и гордост от наследените традиции, които те ревностно пазят, обогатяват ги и ги предават на поколенията не като разказ, а в живия живот. Банскалии отново показаха, че когато са единни, няма непостижими цели.

Честито на Банско, честито на участниците във фестивала!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular