Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевград празнува 108 години свобода

Благоевград празнува 108 години свобода

Паметната плоча на генерал Спас Георгиев бе осветена в двора на храма „Въведение Богородично“

 

Благоевградската общественост даде началото на отбелязването на 108-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Тържествената програма започна в двора на храма „Въведение Богородично“ с освещаване на паметната плоча на генерал Спас Георгиев от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и откриването й. В продължение на десетилетия името на генерал Спас Георгиев е непознато за благоевградската общественост, каза за БТА д-р Кирил Алексиев – директор на регионалния исторически музей в града. В историята е запомнено името на командира на Седма пехотна рилска дивизия генерал-майор Георги Тодоров, която през 1912 година освобождава останалите в пределите на Османската империя населени места в Пиринска Македония, разказа още д-р Алексиев. Не се знаеше обаче кой е висшият офицер, който командва бригадата, която всъщност стъпва в града и го освобождава, посочи историкът.
Името на генерал Спас Георгиев става известно като освободител на Горна Джумая през 2013 година, когато неговата внучка Руска Бъчварова дарява на музея десетки негови снимки и споделя историята. Това, което получихме като информация, ни даде възможност да открехнем завесата на забвението върху тази голяма личност, допълни д-р Кирил Алексиев.

Събитията продължиха на площад „Македония“ с ритуал по издигане на националното знаме на Република България, участието на военно формирование 26 400, както и на представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Отслужен бе тържествен молебен за здраве и благоденствие на българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов изнесе слово, в което заяви, че 5 октомври е дата, белязана с особен смисъл – изстрадана в петвековно робство, силно желана и смело отстоявана. След приветственото слово тържествената програма продължи с ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев.

В знак на почит и признателност венци и цветя бяха положени на паметника на майор Иван Орлински и на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“, намиращ се на площад „Мите Марков“.

RELATED ARTICLES

Most Popular