Thursday, May 9, 2024
HomeСкоростиБританци показаха спортен електромобил, който се зарежда за 6 минути

Британци показаха спортен електромобил, който се зарежда за 6 минути

Британската компания Nyobolt показа своя нов проект, представящ ни модерна интерпретация на Lotus Elise с изцяло електрическо задвижване и изключително бързо зареждане. Технологията е дело на учени от Университета Кеймбридж, а зареждането на колата се осъществява за само шест минути. Това е рекордно време, а от компанията казват, че технологията може да бъде приложена и към по-големи превозни средства – трактори и камиони.

Акумулаторите са с капацитет от 35кВтч, а пробегът с едно зареждане достига 250 километра. От компанията споделят, че са тествали над 2000 цикъла на зареждане и разреждане на батерията и тя не е показала никакви слабости. От компанията са си партнирали и с дизайнера на Lotus от 90-те години на миналия век – Джулиан Томсън, който прави дизайна на колата.

Тя прилича изключително много на оригиналния Lotus Elise, но с модернизирани светлини и изцяло карбоново купе. Джантите са 19-цолови, а размерите на колата са малко по-големи от тези на оригиналния Elise, но със 100мм по-голяма ширина и 150мм по-голяма дължина./ fakti.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular