Thursday, May 9, 2024
HomeРегионПерникГПЧЕ „Симеон Радев“ победи в първото състезание на Асоциацията на езиковите училища...

ГПЧЕ „Симеон Радев“ победи в първото състезание на Асоциацията на езиковите училища у нас

Отборът от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ – гр. Перник е големият победител в първото състезание на създадената през миналата година Асоциация на езиковите училища в България (АЕУБ). Калоян Стоянов, Даяна Никифорова, Дамян Петров и Виктория Радева, освен първото място, ще си поделят и 2000 лв., осигурени от генералния спонсор на състезанието AXPO-България.

Треньор на отбора е учителят им по физика и астрономия Мирослав Мирчев, който не пропусна да похвали УНСС за перфектната организация. От името на отбора Калоян Стоянов, 12 клас, каза: „Много сме благодарни на Асоциацията, защото това са инициативите, които ни развиват по един много по-различен начин, защото ни позволяват да тестваме различни практически умения“.

На второ място е отборът на столичното 133 СУ „Александър С. Пушкин“ – Георги Деянов, Александър Цветков, Данаил Симеонов и Борис Владимиров, водени от г-жа Кремена Радоева. Отборът ще си раздели 1500 лв.

Трети в двудневната надпревара се класираха учениците от езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, град Хасково – Кимбърли Тодорова, Владимира Йовова, Ивана Петкова и Анастасия Влахова с преподавател г-жа Диана Деспова. Паричната награда за този отбор е 1000 лв.

От името на Генералния спонсор AXPO-България учениците бяха приветствани от г-жа Милена Виденова, алумни на специалност „МИО“. „Това е един класически пример на ситуация, в която всеки печели и всеки един е победител – и участниците, и преподавателите, а също така Университетът и ние като спонсори“. Г-жа Виденова разказа, че компанията е част от швейцарска група, която оперира на 15 европейски пазара и е най-големият енергиен търговец на база финансови отчети от 2022 г. Всяка година AXPO-България осигурява платени летни едномесечни стажове за дванадесетокласници от езикови и математически гимназии и участниците в състезанието бяха поканени да кандидатстват.

Заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова се обърна към средношколците с думите „Вие сте тези първи лястовички , които заедно с пролетта, ще предадете на вашите съученици добрата новина за вашето участие и успехи, за да могат следващите випуски във вашите гимназии да продължат и разширят тази традиция. Носете красотата на езика и бъдете професионалисти. Независимо коя специалност ще изберете, позволете да ви нарека – уважаеми бъдещи колеги, защото знам, че „Духът прави силата“, както гласи мотото на нашия университет, а силата е в компетентността. Всички вие сте победители, защото силата е и във владеенето на чужди езици, и в комуникацията“.

Източник: УНСС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular