Притискат адвокат по делото с прокурорския син от Перник за споразумение без присъда

„Приятелски“ препоръки да се сключи споразумение със сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов – Васил Михайлов, е получила адвокат Зорница Костова. Тя е защитник на пострадалия Румен Андонов от побой, нанесен от Васил Михайлов, който е подсъдим за серия престъпления с преобладаващи побои и хулиганство.

За това разказа пред Нова телевизия адвокат Костова, която е имала две обаждания по телефона от познати и една среща с колега адвокат, които са й препоръчали да приеме споразумението. Засега тя възприема тези контакти като съвет. “Обажданията и срещата ги приемам като съвет и молба споразумението да бъде сключено, за да не се стигне до предвидената по закон присъда от 2 до 10 години лишаване от свобода.” Изрази обаче притеснения, че това може да стане натиск за изтегляне на жалбите и показанията по случая.

Опасява се повече от евентуален натиск над свидетели. Даде пример с бившата приятелка на Михайлов, която още на досъдебното производство е била викана на разговор от чичото на обвиняемия. А други свидетели още на първото заседание на съда, преди да бъде снета самоличността им, започнали да обясняват как не знаели защо са в съдебната зала.

Официално предложението за споразумение е било огласено на последното съдебно заседание на 20 март. “Предложението беше абсурдно. Считам за неуместно да се казва, че защитата и подсъдимото лице няма да се съгласят на наказание повече от 1 година и 11 месеца. Още в съдебната зала изразих становище, че това споразумение е неприемливо”, каза Костова.
След съдебното заседание е получила двете телефонни обаждания и поканата за среща на кафе от нейни колеги адвокати със същото послание.

Наказателното дело срещу сина на бившия заместник окръжен прокурор на Перник, както и това срещу баща му, което беше неотдавна прекратено, са сред нашумелите дела, за които общественото мнение се произнася чрез медиите преди съда и това създава напрежения и предлог за отводи сред съдиите.

За да се сключи споразумение в наказателния процес, ще трябва да си каже думата прокуратурата. Практиката показва, че по-често обвинителите се съгласяват на споразумение, дори понякога те го предлагат, за да облекчат работата си по доказване на обвинението.