Saturday, May 4, 2024
HomeРегион"Градинарят" рецитира Херо Мустафа в Перник

“Градинарят” рецитира Херо Мустафа в Перник

Темата за несъставянето на правителство и насрочването на поредните предсрочни парламентарни избори, коментира в Перник народният представител от политическа партия “Продължаваме промяната” Бойко Рашков.

Той изказа мнение, че в последните години се наблюдава игнориране на принципа на парламентаризма в нашата страна, което е проличало и от думите на посланика на САЩ у нас Херо Мустафа в интервю за национална медия.

Относно съставянето на правителство депутатът заяви, че това е било задължение на най-голямата парламентарно представена партия в Народното събрание ГЕРБ-СДС, която не успя да реализира мандата. Рашков каза, че при втория мандат, връчен на „Продължаваме промяната“, партията не е представила изцяло членовете на кабинета си. Това е произтичало от факта, че от формацията са имали основни приоритети, въпроси и проблеми, отношение по които е трябвало да вземат и останалите политически сили в парламента.

Рашков определи бъдещата предизборна кампания като такава, в която отново ще бъдат използвани методи за омаскаряване между политическите опоненти и ще бъдат разпространявани измислени и клеветнически твърдения.

Във връзка с разработката на ГДБОП с кодовото име “Градинарят”, народният представител категорично заяви, че такава няма, съобщава БТА.

Припомняме, че Софийска градска прокуратура провежда проверка за евентуално извършено престъпление от народен представител, по повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание. На 17.01.2023 г в Софийска градска прокуратура (СГП) бе подаден сигнал, в който бяха изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари. На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор  разпореди извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

Това стана след като сайтът ПИК излезе с информация за оперативна разработка на ГДБОП  “Градинарят” за Бойко Рашков, която според тях, била смачкана от МВР. Според сайта всичко тръгва от миналата година, когато след сигнал на банка до вътрешното ведомство, чийто шеф тогава е Рашков – за съмнителни транзакции на внушителни суми евро от страна извън ЕС до български клиент. Веднага след това парите били теглени в брой. Администрацията на министъра праща сигнал към ГДБОП, където при първоначално разследване и чрез СРС било  установено, че получател на парите е човек, който работи като градинар в дома на Рашков. По-късно всичко било заметено, твърди ПИК.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular