Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилГробовете в Кюстендил свършиха, отнемат неподдържаните и неплатените

Гробовете в Кюстендил свършиха, отнемат неподдържаните и неплатените

  • Ковид-19 покоси над 1000 души в общината през 2020 г., увеличават се кремациите

  • Разширяването на новия гробищен парк е невъзможно, каза директорът на „Обреден дом” Камелия Асенова

Изчерпаха се свободните гробни места в Кюстендил. Това обяви Камелия Асенова, директор на ОП „Обреден дом”.

„Капацитетът на свободни гробни места в новия гробищен парк вече е изцяло изчерпан, макар че първото погребение там е направено през 2003 година, а площта на парка е 45 дка. Разширение не се предвижда, тъй като по изискване по ЗУТ трябва да има определено отстояние от жилищните сгради, а близкото село Лозно се разраства с такива жилищни сгради в посока на гробищния парк.

Камелия Асенова

Това прави невъзможно разширяването на новия гробищен парк, известен като село Брестница или местността Фарафунец. През последните няколко години община Кюстендил отреди няколко терена за разширение в стария гробищен парк. За съжаление обаче там местата бяха запълнени с много бързи темпове, особено последната една година предвид увеличения брой починали вследствие на ковид пандемията”, информира Камелия Асенова.

Тя добави, че според приетата с решение на ОбС-Кюстендил от 2009 г. наредба за устройството и управление на гробищните паркове на територията на община Кюстендил и прилежащите кметства гробни места, които са трайно неподдържани и неплатени, могат да бъдат отнети.

Доста от старите гробни места към момента са в такова състояние.

“Това означава, че наследниците на такива места могат да бъдат лишени от право на гробоползване. Въпреки че тази наредба е приета 2009 г., до момента не са предприети никакви действия и не са изземвани гробни места. Предвид изброените обстоятелства бе взето решение да се отнемат гробни места на погребани хора преди 1950 г., които са трайно неподдържани и неплатени. Искам да помоля всички наши съграждани, които имат починали близки преди 1950 г., до края на месец юни да посетят администрацията на стария гробищен парк, за да може да се изясни статутът на гробните места, на които те са наследници. Към момента тече проверка от колегите, местата не са никак малко. Става дума за обрасли в храсти, със заличени букви на надгробните плочи и при които е видно, че не са поддържани с години. Тъй като базата данни не е от най-добрите, ние няма как да издирим наследниците, затова и апелираме към близките тези места да се използват и гробищният парк да изглежда по съвсем различен начин”, апелира Асенова и доуточни, че за момента по този начин проблемът ще се реши с липсата на свободни гробни места.

По думите на директора на „Обреден дом” от 700-800 годишно погребения само през миналата 2020 г. броят на починалите лица в община Кюстендил е бил над 1000 души заради Ковид-19. “Можем да кажем, че не е чак толкова голям ръстът, но не е и малък. Площта на стария гробищен парк е 123 дка, като и там имаше увеличение. Увеличават се и кремациите в Кюстендил, средно месечно се правят между 5 и 6 кремации”, добави още Асенова.

Краси ЦЕНКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular