Акция! Полиция и прокурор влязоха в Тубдиспансера в Благоевград, управителят на разпит

При проверката са иззети документи от административната сграда

Екип от разследващи полицаи и прокурор влязоха на проверка в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – т.нар. Турбодиспансер в Благоевград. Около 14,00 часа директорът д-р Петър Георгиев бе изведен от болницата с полицейски автомобил и закаран на разпит в сградата на ОД МВР-Благоевград. При акцията бяха иззети документи от административната сграда.
В двора на болницата не се допускаха външни лица.
Говорителят на Областна дирекция на МВР-Благоевград Йорданка Шаркова каза, че повече подробности за акцията могат да бъдат получени от Окръжна прокуратура-Благоевград. Говорител на Окръжна прокуратура-Благоевград заяви на свой ред, че всички действия, които се извършват, са в условията на образувано досъдебно производство и към настоящия момент не е в интерес на разследването да се навлиза в конкретика и да се дават подробности. Той допълни, че действията, които се извършват, са след разрешение на съда.

Припомняме, през февруари д-р Екатерина Чимева от бившия Тубдиспансер подаде сигнал до Общинския съвет за злоупотреби с финансови средства, според нея. „С идването на Петър Георгиев нещата много се промениха. Няма никаква прозрачност, не се знае какво става в здравното заведение, какви средства влизат, за какво се изразходват, как се определя ДМС“, написа тогава в сигнала си д-р Чимева.
Публично бяха изнесени ведомости за заплати и допълнителни възнаграждения на персонала. Стигна се до скандали между служители на здравното заведение.
По повод сигнала вече бившият ОбС председател Андон Тодоров коментира: “Това, което видях в сигналите, огромните средства, които си бяха разпределили като дивидент, за едни бяха по-малки, за едни бяха повече по някаква преценка. Бях доста възмутен от написаните неща и незабавно резолирах материалите да ги разгледат общинските съветници и конкретно комисиите. Обсъдиха всичко, което се случва на място, и оттук нататък нещата останаха в компетентните органи”.

Все още обаче не е ясно дали проверката е по сигнала на лекарката от болницата.