Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниСвятГърция ще защитава киселото си мляко

Гърция ще защитава киселото си мляко

Гърция възнамерява да защити пред ЕС произвежданото в страната кисело мляко, съобщава “Синхуа”. Агенцията се позовава на изказване на гръцкия министър на земеделието Ставрос Араховитис. Той се похвали с успеха на Атина да спре продажбите на имитиращ продукт в Чехия. Досега в ЕС са регистрирани общо 107 гръцки продукта. След регистрацията си на киселото мляко Гърция ще се бори да защити и гироса, местна версия на турския дюнер.

През последните няколко години категорията кисело мляко в гръцки стил се радва на огромно търсене в Европа и Съединените щати. Гръцкият тип представлява около половината от цялото кисело мляко, което се продава в САЩ от “Данон”, “Чобани” и “Генерал Милс”, които държат лъвския пай от пазара със 70%.

Според гръцкия министър използването на термина “гръцко кисело мляко” за продукти, произведени извън Гърция, мами потребителите и противоречи на законодателството на ЕС.

Изправен пред проучването на ЕС, Прага спази правилата и изпрати на ЕС проект за изменение на националните си закони, който ще попречи на чешките мандри да използват термина “гръцко кисело мляко”.

Съгласно защитените наименования на ЕС регистрираните продукти получават само европейска правна защита срещу злоупотреби, а не на международно равнище.

Фета, считан от мнозина за гръцки национален символ, представлява повече от 70% от гръцкия износ на сирене. Тя се нарежда на пето място в списъка на 200-те европейски защитени сирена по отношение на обема на производството.

Печалбите на Гърция достигат 330 милиона евро, докато 300 000 души работят в продуктовата линия, а други 50 000 фермери произвеждат храна за животни.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular