Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупница ДГС-Дупница залеси 82 дка

 ДГС-Дупница залеси 82 дка

Бракониерските набези зачестяват, лесничеи и полиция конфискуваха микробус, лека кола и два минивана с дърва

 

82 дка залеси ТП „ДГС-Дупница” този сезон. Наред със засаждането на нови гори продължава и незаконната сеч, въпреки че се наблюдава спад на посегателствата, съобщиха от лесничейството.

Засадени са предимно фиданки на местни видове, доказали се с устойчивост към пожари и климатичните условия в района. „Всяка година залесяваме огромни територии, намиращи се в четирите общини – Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Бобошево. Неотдавна, заедно с Ротари клуб –Дупница, залесихме 12 дка до автомагистрала „Струма” край Дупница. Това е районът, в който горя големият пожар с отпадъци, и беше силно замърсен. Територията е възстановена, като основно бе засаден полски ясен. Отделно засадихме около 70 дка, предимно със зимен дъб, ясен. Предпочитаме местни видове, които са виреели тук като естествени гори, те са по-устойчиви на пожари”, обясни директорът на горското Пламен Поюков.

Шефът на ДГС-Дупница 

Лесничеите са категорични, че и тази година, с настъпването на отоплителния сезон, бракониерските набези зачестяват. „Бракониерите се активизират този сезон, въпреки че като цяло незаконната сеч намалява. Все още има хора, които купуват дърва за огрев с незаконен произход, и това засилва посегателствата. Работим съвместно с полицията, за да ги предотвратим. Те ни съдействат много, но още има нарушения. Наскоро в землището на село Бистрица заловихме мъж с около 2 кубика дърва, натоварени в микробус. Бусът бе конфискуван и се намира в двора на горското, а нарушителят е даден на прокуратурата. Там ще решат дали да му бъде повдигнато наказателно производство, или ще има само административно наказание”, каза шефът на горското.

Стана ясно още, че в момента в горското има още 3 отнети МПС-та на бракониери – една лека кола и два минивана. Те са на роми от дупнишката Гиздова махала, заловени в гората над село Джерман.

Бракониерите ще отнесат глоби и също са дадени на прокурор. „Санкцията се определя от Районното управление на горите в Кюстендил. Минималната глоба за физически лица е 300 лв., а за юридически лица тръгва от 2000 лв.

От ТП „ДГС –Дупница” отбелязаха, че са осигурили достатъчно дърва за огрев на населението, включително и чрез предоставяне на сечища на местни фирми, които добиват дървесина и я продават. Както е известно, дърва за отопление ползват предимно възрастни хора, които трудно се справят с нарязването им. Затова догодина лесничейството ще осигури по-големи количества дърва за огрев. „Ще разработим нашия централен склад, в който ще предлагаме повече дърва за огрев на населението. Сега сме осигурили минималното количество, което да се предоставя по спешност, при по-обилни снеговалежи, когато не може да се добиват дърва. Не можем да реагираме в конкуренция с останалите складове за дърва. За догодина във финансовия план сме заложили закупуването на машини за рязане и цепене на дърва”, поясни Пламен Поюков.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular