“Беласица” спечели дербито срещу “Вихрен” в Петрич

Отложеният мач от 12-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига между отборите на “Беласица” /Петрич/ и “Вихрен” /Сандански/ се игра в сряда от 14 часа на стадион “Цар Самуил”. Срещата започна с натиск на домакините. В 3-тата минута Александър Смилков се спусна по левия фланг и насочи топката към Живко Димитров, но Димитър Калчев изпревари и изби напред. Минута по-късно от фаул Живко Димитров центрира високо топката в наказателното поле на гостите и вратарят Веселин Ганев изби. В 9-ата минута Методи Костов центрира топката към Атанас Чепилов, който от 2 метра не успя да простреля вратаря на домакините Захари Димитров. Седем минути по-късно при центриране от ъглов удар отдясно, изпълнен от Николай Георгиев, Методи Костов от 3 метра не успя да изпрати топката в противниковата врата. Пет минути по-късно Живко Димитров се понесе по десния фланг с топката, навлезе в наказателното поле на гостите и Валентин Костов предотврати опасността, избивайки кълбото в корнер. Истинско удоволствие бе да се наблюдава играта на Симеон Бояджиев от “Беласица”, който с лекота овладяваше насочените към него топки и като истински диспечер я препращаше там, където е необходимо, към колегите си. В 29-ата минута след поредно центриране в наказателното поле на “Вихрен” последва шут на Марти Таушанов и вратарят Веселин Ганев с крак отклони посоката на топката.

Втората част на мача започна с натиск на гостите. В 48-ата минута Лай Диате получи топката по левия фланг, навлезе в наказателното поле, но не успя да простреля вратаря на “Беласица”. Пет минути по-късно от средата на терена Владимир Кабранов насочи топката към Димитър Калчев по десния фланг, последва центриране, но Методи Костов не успя да отбележи с глава. В 58-ата минута след изпълнение на корнер в наказателното поле на домакините Методи Костов обстрелва вратаря на “Беласица”, който изби кълбото и в добавката Лай Диате го изпрати в напречната греда. Постепенно се заигра в половината на гостите. В 62-рата минута бърза контраатака на петричкия тим завърши с неточен удар на Живко Димитров. Минута по-късно Марти Таушанов се понесе по десния фланг и насочи топката в наказателното поле на гостите и там Димитър Стоев отблизо не бе точен. При нова атака на домакините топката бе насочена към Атанас Карачоров, който очи в очи с вратаря на “Вихрен” Веселин Ганев бе изпреварен за миг от стража. В 67-ата минута футболистите на “Беласица” реагираха за отсъждане на дузпа, но главният съдия Георги Николов бе наблизо и не видя такова нарушение. Две минути по-късно намиращият се с гръб към вратата на “Беласица” Методи Костов овладя топката от въздуха, завъртя се, но вратарят Димитров улови кълбото.

В 79-ата минута при отлична контраатака на “Вихрен” Лай Диате насочи топката към Методи Костов и той я отклони мигновено зад стража на “Беласица” Захари Димитров за 0:1. Радостта на санданските футболисти бе твърде кратка. При ответна атака на петричките футболисти при меле в наказателното поле на гостите Димитър Стоев бе фаулиран и главният съдия Георги Николов отсъди дузпа, която капитанът Марти Таушанов превърна в гол за 1:1. Това сякаш окрили петричките футболисти, които се настаниха в половината на гостите, и в 82-рата минута Атанас Карачоров отбеляза победното попадение във вратата на “Вихрен” за 2:1. До края на мача не се стигна до нещо опасно и пред двете врати. Така вече с 30 точки, но с мач по-малко, отборът на “Беласица” е четвърти и на 2 точки след “Вихрен” и пет след “Марек” и ФК “Кюстендил”.

Ташко Сульотов