Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаДесетки деца шестваха като сурвакари и кукери в Джерман

Десетки деца шестваха като сурвакари и кукери в Джерман

С традиционното кукерско шествие започна 2023 година в Джерман. Три групи с по 60 -70 „чудовища” огласиха с музиката и хлопатарите си улиците, домовете и стадиона на дупнишкото село на 1 януари, където гониха злото. Впечатляващо бе участието в маскарадана много деца – включиха се десетки момчета и момичета, на които джерманци предават традицията. Обичайно групите, ръководени от Красимир Атанасов,Росен Крумов и Сергей Шушков, получиха парични награди.

Групата на Красимир Атанасов бе отличена за участието на най-голям брой малки на възраст деца – 3 около 1- годишнидечица. Групата на Росен Крумов получи награда за участието на най-много деца – над 23, на възраст от 3 до 14 години, изявили се като сурвакари.Кукерите, водени от Сергей Шушков, спечелиха награда за интересни персонажи – мечка и мечкар, каквито нямаше в другите групи.

Емили Венциславова и Никола Анастасов, които са на възраст малко над 1 година, от групата на  Красимир Атанасов бяха отличени като най-малките участници. От групата на  Росен Крумов като най-малък бе награден Васко Ставровкойто е на 3 години. Вгрупата на Сергей Шушков като най-малък бе награден 5-годишният Иван.Наградният фонд бе осигурен от община Дупница.

„Всяка от групите бе атрактивна по различен начин. Празникът събра многобройната публика на стадиона – имаше изклюючително много зрители. Стремим се да запазим традицията, като поощряваме децата, за да участват”, коментира секретарят на местното читалище Вероника Минева.

RELATED ARTICLES

Most Popular