Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБобов долДо 1 000 000 евро искат за ремонти на улици в Бобов...

До 1 000 000 евро искат за ремонти на улици в Бобов дол

Пренасочват 125 983 лева за издръжка на звена на общината

Юлияна КОЛЧАКОВА

До 1 000 000 евро ще иска местната община за ремонти на улици в Бобов дол. Това става ясно от докладна записка, свързана с кандидатстването на общината по Програмата за развитие на селските райони за безвъзмездна финансова помощ за ремонт на 4 улици. Както писахме, местната управа готви проект за ремонти на улиците „Васил Левски”, „Дъбрава”, „Дунав” и „Ал. Стамболийски”. Проектното предложение е с наименование „Реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици – ул. „Васил Левски“ – от път III-602 (Бобов дол – Бабино) от о.т.49-48-364-378-43, ул. „Дъбрава“ – от път III-602 (Бобов дол – Бабино), кръстовището с ул. „Алекси Янев“ от о.т. 31-34-37, ул. „Дунав“ – от път III-602 (Бобов дол – Бабино) от о.т.73-74-75, ул. „Ал. Стамболийски“ от път III-623 (Бобов дол-Жедна) от о.т. 114-111-63-61, тротоари и принадлежностите към тях в град Бобов дол, община Бобов дол“. Максималният размер на общите разходи за едно проектно предложение не може да надхвърля левовата равностойност на 1 000 000 евро за един кандидат община, посочва се в докладната на кмета Елза Величкова. За участието в процедурата е необходимо разрешение от Общинския съвет (ОбС). Очаква се то да бъде дадено на извънредно заседание на местния парламент на 17 ноември.

На същата сесия светниците ще разгледат и предложение непохарчени средства, отпуснати на общината целево във връзка с ковид кризата, да се разходват за издръжка и разплащане на текущи разходи. С остатък от 125 983 лева, преведени за консумативи на общината и общинските звена по време на пандемията, ще се покрият предимно текущи разходи за горива и доставка на храна за детските градини, казаха от общинската администрация. С докладна записка се иска съгласието на ОбС остатъкът от допълнителните трансфери по бюджета на общината да се ползва за издръжка. Предложението е свързано с миналогодишно постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините и получено писмо от Министерството на финансите. В документите се посочва, че по Закона за държавния бюджет одобрените за 2021 г. допълнителни трансфери по бюджетите на общините могат да се разходват през 2022 г. след решение на Общинския съвет за същата цел, както и за дейности в условията на миграционен натиск и за издръжка, като при остатък той се възстановява в държавния бюджет в срок до 20 декември 2022 година

„Ние не сме гранична община и нямаме такъв миграционен натиск. В същото време покрай пандемията и увеличението на цените разходите на общината драстично нараснаха. Имаме неразплатени по договори за различни услуги около 500 000 лева. Искаме да оползотворим остатъка от 125 983 лева, което ни се позволява, но след разрешение от общинските съветници, за да извършим най-спешните разплащания. Това ни ще позволи да продължим дейността на детските градини и други важни звена на общината”, каза зам. – кметът Йорданка Гацева, отговаряща за финансите в общината.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular