Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаДъждове и повредени горски пътища забавят графиците за добив на дърва в...

Дъждове и повредени горски пътища забавят графиците за добив на дърва в „ДГС Дупница“

От стопанството декларират готовност за предоставяне на допълнителни количества за населението

Добивът и снабдяването на домакинствата от местните общности с дърва за огрев е важен социален ангажимент и се изпълнява с приоритет от ЮЗДП, гр. Благоевград. През последните няколко години ръководството на Предприятието работи активно и дава указания в началото на всяка календарна година на директорите на стопанствата за провеждане на работни срещи с кметовете на населените места за уточняване на реда и начина на снабдяване на населението с дърва за огрев.

Тенденцията е да се създадат навици в населението, снабдяването на дърва за огрев да не протича кампанийно /септември, октомври/, а това да бъде почти целогодишна практика като започне непосредствено след затоплянето и подобряването на метеорологичните условия от месец март – април и продължи до декември. Във връзка с повишеното количество на валежите през месеците юни и юли и поради повредените горски пътища в ТП „ДГС Дупница“ е налице леко изоставане с графиците и с процента на изпълнение при добива на дърва за жителите от община Дупница.
След извършена проверка и дадени указания от ЦУ на ЮЗДП, гр.
Благоевград, от ръководството на ТП „ДГС Дупница“  са предприети бързи  мерки за преодоляване на изоставането в снабдяването на населението с дърва за огрев.
„ДГС Дупница“ има готовност и е издало позволителни за сеч
за общо 1350 куб. м. от подходящи и достъпни обекти за всички населени места от община Дупница, в това число за с. Бистрица и с . Самораново за самостоятелен добив от физически лица за собствени нужди, без право на продажба; Проведени са процедури и се предоставят дърва за огрев за
физически лица от централен и от временен склад. На кметовете на населените места са предоставени лица за контакти, както на служители на Стопанството, така и на фирми, извършващи добив и продажба на дърва за огрев на територията на общината”; В ТП „ДГС Дупница“ е изготвен списък с дежурни служители, които минимум един път седмично присъстват в населените места за издаване на позволителни за сеч и превозни  билети за добитите дърва. При необходимост от ТП „ДГС Дупница“ имат готовност за предоставяне на допълнителни количества с дърва за огрев за населението в обхвата на Стопанството.

RELATED ARTICLES

Most Popular