Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградЗапочна рекултивацията на депо за отпадъци край Благоевград

Започна рекултивацията на депо за отпадъци край Благоевград

Рекултивацията на депото за неопасни отпадъци в Благовеград започна със символична първа копка. За реализация на проекта са отпуснати около 1,7 млн. лв. От тях 1,4 млн. лв. са осигурени средства от Европейския фонд за регионално развитие. Проектът предвижда техническа рекултивация на Клетка 3 на общинското депо. При изграждането на новото депо в клетката, която е с изчерпан обем, са депонирани старите отпадъци на терена.

„Рекултивацията й е от изключителна важност за околната среда, защото по този начин ще осигурим подобряването състоянието на почвите и подземните води. Ще имаме и по-чист въздух“, заяви на церемонията по символична първа копка кметът на община Благоевград Илко Стоянов. Той подчерта, че това е поредната стъпка в усилията на общинското ръководство за подобряване на условията на живот и по-чиста околна среда.

„С реализирането на проекта ще създадем условия за осъществяване на местно ниво на задълженията, поети от България за постигане на съответствие с директивите на Европейския съюз в областта на управление на отпадъците“, каза още градоначалникът Илко Стоянов и допълни, че Благоевград „вече има едно ново модерно депо и нашата амбиция е да продължим да надграждаме постигнатото“.

На символичната първа копка присъстваха заместник областният  управител Слави Христов и председателят на Общинския съвет  Радослав Тасков./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular