Нов навес изграждат в депото на Самоков

Приходите от търг от над 50 хил. лв. ще бъдат вложени за закупуване на техника, ремонти и др.

Нов навес се изгражда в Регионалния център за управление на отпадъците. Той ще се ползва за предпазване на отпадъка от навлажняване, което затруднява оползотворяването му, съобщиха от пресцентъра на община Самоков.

Навесът се прави непосредствено до халето, където се помещават инсталациите за сепариране на отпадъка. Изградена е бетонна стена, която ще предпазва да не се разпиляват боклуците, в момента се прави ламаринен навес, който ще ги предпазва от намокряне. По този начин отпадъкът ще се сепарира по-лесно, което ще допринесе за по-доброто му оползотворяване. През тази седмица се проведе поредният търг за продажба на стъкло, пластмаса и др. – всички отделени от депонираните на Регионалния център отпадъци. Приходите са над 50 хил. лв., които ще бъдат вложени отново в центъра за закупуване на техника, ремонти и др. Непосредствено до халето се намира теренът за компостиране.

Тук се депонират всички зелени отпадъци, които се събират от косенето, от кастрене на дървета и др. Тук те ще станат компост, който впоследствие ще се използва за подхранване на зелените площи и цветни лехи. Освен изграждане на халето Регионалният център закупи и много техника, която се финансира от отчисленията, които заплаща община Самоков по Закона за отпадъци. Целта е да се повиши функционалността на центъра и в същото време да се достигнат изискванията за намаляване на депонирания отпадък.