Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаИзграждането на нов затвор притеснява Самораново

Изграждането на нов затвор притеснява Самораново

Изграждането на нов затвор в Самораново притеснява част от жителите на дупнишкото село, които обмислят събирането на подписка срещу проекта. Това стана ясно от репортаж по БНТ, излъчен в петък сутринта. На място бяха проф. Николай Проданов – заместник-министър на правосъдието, и ст. комисар Александър Апостолов – началник на затвора в Бобов дол. Както писахме, до затворническото общежитие на бобовдолския затвор в Самораново предстои изграждането на нов затвор за 400 души и обучителен център за кадри, които да работят в системата на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. Финансирането – около 35 млн. лева, е по Норвежкия финансов механизъм. Имотът, в който ще се строи – на бивше военно поделение, е собственост на Министерството на правосъдието.

Новият модерен затвор ще е от закрит тип и ще се охранява строго. Предвижда се в килия да бъдат настанени по двама лишени от свобода. Ще бъдат обособени и зали, в които затворниците ще могат да спортуват, казано бе в репортажа. „В този затвор ще бъдат настанени лишени от свобода от останалите затвори. По този начин ще отговорим на европейските изисквания във връзка с битови условия и жилищна площ на настанените лишени от свобода”, обясни Александър Апостолов.

Жителите на село Самораново обаче са силно притеснени от изграждането на новия затвор, посочиха от телевизията. Хората, с които бе разговаряно, се опасяват от бягства на лишени от свобода. „Притеснява ни, може ли? Малко ли са проблемите? Не виждате ли в Костенец какво става? Един човек и не могат да го намерят. Говори се, че затвор направо щяло да става, всеки се страхува”, каза един от запитаните. „Селото досега ни е мирно, да ви кажа. Не сме имали проблеми, сполай на Бога. Но сага, ако дойдат такива хора, ще сме на страх”, коментира жена от селото.

От Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” определят притесненията на хората като неоснователни. „По-скоро ние сме имали проблеми с местното население. Защото местното население е правило набези, във връзка с тези сгради, които в момента не могат да бъдат добре стопанисвани и ще бъдат ползвани”, коментира Александър Апостолов.

Проектът предвижда капацитетът на обучителния център да бъде около 150 души, които ще имат възможност да практикуват в новия затвор. Предвижда се старите военни сгради да бъдат изцяло ремонтирани.

„Ние решихме, че ще бъде разумно да осъществим това строителство в район, в който има стари постройки. Те биха могли да бъдат сериозно реконструирани, така че строежът като цяло да бъде завършен по-бързо и респективно да струва по-скромна сума”, отбеляза зам.-министър Проданов.

От Министерството на правосъдието казаха, че с новия център ще се осигури по-добрата подготовка на бъдещите кадри в системата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular