Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБобов долИзграждат нова инсталация в ТЕЦ „Бобов дол“

Изграждат нова инсталация в ТЕЦ „Бобов дол“

  • В  РИСОВ е внесено инвестиционното намерение от „Декарт Корпорейшън“, целта е опазване на околната среда, казват експертите

 

Нова инстлация, при която в затворена среда ще се разграждат въглища и биогориво, а топлината ще постъпва директно в енергийните котли, искат да  внедрят в ТЕЦ „Бобов дол“. В  РИСОВ – София е внесено инвестиционното намерение от „Декарт Корпорейшън“ ЕООД, която иска от екоинспекцията решение относно изготвяне на ОВОС. Инвестиционното намерение е с наименование „Изграждане на инсталация за термолитично трансформиране на въглеводороди от обогатено енергийно гориво и други твърди горива в двустепенен нискотемпературен кипящ слой с капацитет 1,9 MW.“ Целта на инвестиционното предложение е производство на топлина, която впоследствие да се подаде в парогенераторите на ТЕЦ-а. Целта е отделяне на по-малко въглероден диоксид от работата на парогенераторите в сравнение с такъв традиционен източник, какъвто са въглищата. Това води до по-малко отрицателно въздействие върху околната среда, пише в документа.

Експертите посочват, че инсталацията ще разгражда горивото термично, като ще се получава максимално количество топлина в условията на двустепенен, нискотемпературен кипящ слой, при ниско налягане. В инвестиционното предложение е отбелязано още, че термичното разграждане на твърди горива протича в затворена система, която е отделена от околната среда. Инсталацията ще може да работи с основно гориво- обогатено енергийно гориво (ОЕГ), шисти и/или други твърди горива. Тя ще може да ползва и биогорива- слама и други материали от селското и горското стопанство, както и смес от двете.
Заложената топлинна мощност на изхода на инсталацията е 5т/ч за обогатено енергийно гориво и до 1т/ч за шисти. Работната температура в инсталацията ще бъде 850-950 градуса. Инвестиционното намерение ще се реализира на наета площадка в границите на съществуващата производствена площадка на  ТЕЦ „Бобов дол“ в Големо село въз основа на сключен договор между двете дружества.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular