Кметът на Радомир: Непремереното изпускане на язовир “Студена“ създаде проблемите

Радослав Петров

В Батановци бедите идвали от заустената канализация на Перник в р. Струма

Кметовете на Радомир и Батановци посочиха като една от причините за наводненията в двете общини изкуственото изпускане на язовир “Студена”.

„Ситуацията е тревожна, защото при село Прибой имахме скъсана дига, евакуация на хора. Река Струма минава през цялата община и всички населени места, които контактуват директно с реката, са под напор. Изпускането на язовир “Студена” е непремерено… Изграждаме диги, но те са малки. Имаме пясък, чували, техника, но проблемът е, че не можем да отводним селата, защото няма къде да прехвърлим водата“, посочи градоначалникът на Радомир Пламен Алексиев.

По думите му язовир “Студена” е сред основните причини за бедствието в Радомирско. Нашите беди се причиняват от язовир “Студена”. Ние нямаме други проблеми. Това аварийно изпускане, точно по зимната пауза, съчетано с валежите, река Струма излиза от дигата и нанася вреди – прекъсва пътя, прекъсва снабдяването“, категоричен е Алексиев.

Пламен Алексиев

Кметът на Батановци Радослав Петров също обяви, че причината за ситуацията в града е „неконтролируемото и ненавременно изпускане на язовир “Студена” и заустената канализация на Перник в река Струма“. Той самият живее в един от най-засегнатите квартали.

„Когато се вдигне нивото на реката и всичко се връща обратно в канализацията, шахтите започват да извират като гейзери. Батановци е залят с фекалии и вода. За този проблем е сигнализирано многократно“, поясни Петров. Той уточни, че са заделени от бюджета на община Перник 500 000 лева за изграждане на канализация и колекторът в реката да се отведе на метри към пречиствателна станция. Планира се проектът да бъде финализиран до лятото. „Този абсурд повече няма да го търпим, ако се наложи, ще стигне до гражданско неподчинение“, заяви още кметът.

И в двете общини – Радомир и Батановци, остава в сила частичното бедствено положение, обявено на 11 януари.