Кметове искат ремонт на участъка от пътя Самоков – Дупница, в местността Дервена, през тази година

Кметът Владимир Георгиев и кметовете на Сапарева баня Калин Гелев и на Дупница Методи Чимев, поискаха участъка от пътя Самоков – Дупница, в местността Дервена, да се включи за ремонт през тази година, съобщиха от община Самоков.
С писмо до премиера, министъра на регионалното развитие и началника на АПИ тримата градоначалници поискаха участъка след село Клисура да бъде предвиден за ремонт, съгласно изготвеното проектно решение.
През 2019 г. стартираха строително-ремонтните дейности на път II -62. Строителната площадка бе обособена в два проекта Лот 27 и Лот 28. При детайлния преглед на техническия проект е установено, че в инвестиционното намерение липсва участък от около 4 км. В представения и съгласуван технически проект същият участък е разработен като проектно решение с изпълнение на допълнителна, трета лента за движение и съответно с по-голям пътен габарит. Посочения участък преминава през най-критичната точка от целия път – проход „Дервена”, характеризиращ се с голям наклон, с изключително компрометирана асфалтова настилка, причинено от непрекъснато обливане на повърхностни води от целия планински скат. Лошото състояние на този участък и трудностите, породени от самия релеф, предизвикват затруднено предвижване през него, а през зимата и затваряне на прохода. Изчислено е, че по пътя Самоков – Дупница, като най-пряка връзка между магистралите Струма и Тракия, на денонощие преминават по около 4 хил. превозни средства.

Път II-62 осъществява и пряката връзка между Европейски транспортен коридор 4 и Европейски транспортен коридор 8. Техническата разработка с допълнителна трета линия ще допринесе за нормално пропускане на пътния трафик и до значително увеличаване на безопасността на преминаване на автомобили и камиони, особено през зимния сезон, когато редовно в този участък аварират тежкотоварни автомобили. От друга страна проектното предложение дава добро и ефективно решение за отводняване на пътя.
Започналия през миналата година ремонт се очаква да приключи през месец август. Това означава, че между двата лота ще остане един изключително компрометиран участък от 4 км, което създава сериозни предпоставки за ПТП. „Благоустрояването на един автомобилен път през планински проход се прави веднъж на много години и е с идеята да се приложи ефективно решение, като трите общински администрации заставаме категорично за прилагане на разработеното, но необезпечено финансово проектно решение с изпълнение на допълнителната лента по цялото трасе от 4 км.” – се казва в писмото.