Wednesday, May 8, 2024
HomeНовиниСвятКовид отделенията в Румъния са препълнени. Пациенти вече се превозват към Германия

Ковид отделенията в Румъния са препълнени. Пациенти вече се превозват към Германия

Румъния се изкачи до първите места по смъртност от ковид в света. Страната се бори със здравна, енергийна и политическа криза, а леглата в болниците са пълни. Затова част от пациентите вече се превозват към Германия.
Новозаразените от коронавирус в Румъния в последните 14 дни вече са над хиляда на 100 хиляди. С близо 3 хиляди жертви в последната седмица и 159 починали на милион население страната е първа по смъртност в света, следвана от България и Латвия. Едва една трета от населението на Румъния е ваксинирано срещу Ковид-19, а болниците са пълни. Затова част от пациентите вече се лекуват в чужбина.
В понеделник самолет на германските военновъздушни сили превози шестима пациенти от Букурещ до летище Кьолн-Бон. Те ще бъдат настанени в интензивни отделения в Бохум, Крефелд, Бергиш Гладбах и Кобленц.
“За спасяването на животи няма граници”, каза министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст. Германската провинция е солидарна със своите европейски приятели. “Ето защо е пределно ясно, че ще помогнем, където можем”, допълни Вюст.

В болниците липсват медикаменти, персонал, а вече и отопление

В същото време болниците в Румъния са изправени пред все по-тежки изпитания. Миналата седмица директорите на пет болници в Тимишоара се обърнаха към доставчиците на природен газ в страната с апела да не подсилват здравната криза с енергийна такава. Причината е, че в много от лечебните заведение бе преустановено снабдяването с отопление и топла вода.
В болниците вече липсват медикаменти, интензивни легла и персонал. Всички планови операции са отменени. “Умоляваме производителите и доставчици на газ в Румъния да положат усилия за спасяването на живота на нашите съграждани”, призоваха директорите на лечебните заведение.

Румъния се бори с три кризи едновременно

До спирането на отоплението се стигна, след като стана ясно, че местното топлофикационно дружество „Колтерм” има дългове в размер на 65 милиона евро.
Според кмета на Тимишоара Доминик Фриц единственият шанс да бъде преодоляна газовата криза е финансова инжекция от управляващите в Букурещ. Такава обаче към момента е невъзможна, тъй като Румъния няма действащо правителство, след като управляващата коалиция се разпадна. В момента страната се бори със здравна, енергийна и политическа криза./Дойче веле

 

RELATED ARTICLES

Most Popular