Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаКрасота, любов и хармония изпълниха пространството на  „Джамията“ в Дупница

Красота, любов и хармония изпълниха пространството на  „Джамията“ в Дупница

Художничката Ралица Денчева подреди 50 картини, посветени на живота

Изложба на Ралица Денчева гостува в галерия „Джамията“ в Дупница, по покана на уредника Ивайло Орманков. Експозицията „И зазорява красотата“  представя близо 50 картини – маслена живопис и рисунки, правени през последните години. Част от творбите се показват за първи път в Дупница.

„Това е изложба за красотата като най-явното, видимо и съвършено проявление на доброто, на божественото, на благородното в човека. Това е изложба, която разкрива, че в човека има един красив, нов, чист и млад свят. Свят, който ние можем да създадем с творчество, с художествена дейност, чрез съзерцание на природата и така да се докоснем до прекрасното и до възвишеното. Аз дълбоко вярвам и винаги съм се вълнувала от този път, който преминава пробудената душа. В изложбата има и картини, изпълнени с мистицизъм и много символика. Пътят на пробудената душа и обектът на това пътуване  – съвършеният човек, това винаги ме е вълнувало. И някакси ме е изпълвало с един възвишен копнеж, едно преклонение пред прекрасното, пред абсолюта и пред Великия архитект на Вселената. Има и картини на религиозна тематика.Има български мадони във фолклорни носии, чрез които прославям красотата на българката.

И не само нейната външна красота, но и нейния дълбок вътрешен свят и прекрасния мир, който съществува и носи жената. Искам дупничани да видят красотата. Защото за мен тя е духовна хармония. И това е духовна хармония, която ние наричаме любов. Моето творчество като цяло е апотеоз на красотата, любовта и живота. Това триединство можем да открием във всичките ми картини. То е заложено в тях и най-вече прославата на жената и силата на женската енергия, на женското начало“, казва авторката.

Ралица Денчева е родена в Русе. Има над 45 самостоятелни изложби в България и чужбина, две от които са били в Париж – в Българския културен институт и църквата „Света Мария Магдалена“. Правила е изложби и в Канада, Будапеща, Швейцария и др. В Дупницагостува за втори път.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular