Friday, May 10, 2024
HomeРегионПерникНова зала за апаратна физиотерапия в Перник

Нова зала за апаратна физиотерапия в Перник

Нова зала за апаратна физиотерапия бе открита в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник. Тя се помещава в бившия директорски кабинет на Профилакториума. Залата разполага с девет кабинки и тях се провежда лечение с апарати за криотерапия, интерферентни токове, ултразвук и др. Обновяването е на стойност около 35 000 лв., а средствата бяха осигурени от община Перник след увеличаването на капитала на дружеството.  Ремонтът включва още монтаж на окачен таван с цел намаляване височината на помещението, която бе над 4 метра, подмяна на врати и прозорци, нова подова настилка, както и изграждането на ПВЦ кабинки. През март пък с общински средства бяха закупени и 37 нови ортопедични легла, и 7 със собствени средства на болницата. С това 44 от общо 60-те легла в лечебното заведение бяха подменени. Доброто взаимодействие между ръководството на община Перник, общинския съвет и директора на болницата доведе и до закупуване на нови апарати, включително и такъв за ПКК.

През 2021 г. кметът Владимиров договори осигуряването на 880 000 лева. Държавни средства за погасяване на дълговете на Профилакторума. Сумата позволи да бъдат освободени средствата по клинични пътеки, с които се погасяваха просрочени задължения към НАП на стойност около 400 000 лв. Бе разплатен и дълг от 250 000 лева към електроразпределителното дружество, както и други стари задължения към фирми, доставчици и за заплати на персонала.

Очаква се директорът на болницата Емил Ненков да поиска разрешение от Общинския съвет за обявяване на обществена поръчка за още подобрения на Профилакториума. Предвидено е да бъдат снижени таваните в коридорите от 5 на 3 метра, подмяна на врати и дограми на втория етаж, както и на всички използваеми стаи, които са общо 18. Прогнозната стойност е малко над 160 000 лв. В момента в болницата работят 7 рехабилитатори и кинезитерапевти, както и  физиотерапевт, кардиолог, невролог и лекар вътрешни болести. Обмисля се да бъде назначен и хирург.

RELATED ARTICLES

Most Popular