Обзор! „Балкан” (Ботевград) продължава да господства в ЮЗ трета лига

Нови десет мача от 16-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига се изиграха по терените на Югозападна България.
На стадион „Мусала” в град Рила отборите на „Пирин 2” (Благоевград) и „Костинброд” от едноименния град завършиха наравно 0:0. Съдийството на Вилиян Виденов не задоволи най-вече треньорския щаб на гостите. Бяха показани три жълти картона, от които един за домакините и два за гостите. При така получения резултат отборът на „Костинброд” е 18-и с 9 точки, а на „Пирин 2” (Благоевград) – 19-и с 5 точки.
В град Сливница местният „Сливнишки герой” и „Надежда” (Доброславци) завършиха наравно 2:2. Първи откриха резултата гостите чрез Станислав Благоев в 48-ата минута. Стефан Аличков изравни 1:1 в 68-ата. Денислав Минчев от отбора на домакините покачи на 2:1 в 75-ата минута. В 81-вата минута Станислав Благоев от гостите възстанови равенството. Това беше трети пореден мач без загуба за отбора на „Надежда” под ръководството на новия им старши треньор Румил Жотев, който преобрази като цяло отбора. Това равенство отведе „Сливнишки герой” на 13-о място с 20 точки, а „Надежда” напусна дъното на таблицата и е на 17-о място с 11 точки.
На стадион „Орчо войвода” в Панагюрище местният „Оборище” и „Банско” от едноименния град завършиха наравно 1:1. Резултатът бе открит от Мартин Истатков от домакините в 4-тата минута за 1:0, а Милко Георгиев изравни в 58-ата за 1:1. „Този мач бе с много малко голови положения. Изравнителното попадение отбеляза бившият ни футболист, сега в отбора на „Банско”, Милко Георгиев след една недобре избита топка при центриране. Срещата бе равностойна и според мен резултатът е реален”, сподели президентът на „Оборище” Илия Анчев. След този равен резултат отборът на „Оборище” е на 6-о място с 30 точки, а на „Банско” – на 9-о място с 25 точки.
„Левски” (Чепинци) и „Рилски спортист” (Самоков) завършиха 0:0. Този мач бе ръководен на ниво от Любослав Любомиров, асистиран от Тони Кирилов и Владислав Павлов. „Резултатът е реален. Нашият отбор имаше повече голови положения от гостите, но нямаме точен изпълнител, който да реализира положенията ни. Силно съм възмутен от нахлуването на терена в Чепинци от страна на Христо Крушарски, който поиска обяснение от съдийската тройка с думите: „Защо отборът ми не победи последния в таблицата” и им се закани много неприятно”, сподели президентът на „Левски” (Чепинци) Методи Милков. С това равенство отборът на „Рилски спортист” е на 11-о място с 23 точки, а на „Левски” – на 20-о с 2 точки.
Отборът на „Витоша” (Бистрица) победи „Пирин” (Разлог) с 3:1. В 13-ата минута Георги Амзин откри за домакините. В 29-ата Станислав Петров покачи на 2:0. В 62-рата минута Николай Хаджиниколов-Хаджи успя да намали на 2:1 и да върне отбора на „Пирин” (Разлог) в играта. В 71-вата минута Георги Амзин от отбора на „Витоша” вкара второто си попадение в срещата и направи резултата 3:1 за „Витоша”. При това положение отборът на „Витоша” е 4-ти с 34 точки, с 1 по-малко от делящите второто място отбори на „Беласица” и ФК „Кюстендил” и със 7 след лидера „Балкан” (Ботевград).
В Ботевград местният „Балкан” победи трудно „Септември 2” (София) с 2:1. Гостите поведоха в резултата от фаул, изпълнен от Красиан Колев в 13-ата минута, топката се отклони от стената на домакините и се спря в мрежата за 0:1. В 37-ата минута Кристиян Ковачев от „Балкан” уцели гредата зад вратаря на гостите. В 56-ата минута влезлият в игра президент и треньор на „Балкан” Иван Редовски при центриране отляво на Димитър Руйчев се извиси над всички и подаде топката на Петър Василев, който не сгреши за 1:1. В 72-рата минута Николай Цветков-Демона уцели страничната греда на гостите. Главният съдия Димитър Буров отсъди дузпа за игра с ръка в наказателното поле от защитник на гостите и Демона я реализира за 2:1, с което донесе трите точки за отбора на „Балкан” (Ботевград), който остана на върха с 41 точки. „Септември 2” (София) е на 14-о място със 17 точки.
„Ботев” (Ихтиман) победи като гост „Хебър 2” (Пазарджик) с 1:0. Единственото попадение в срещата отбеляза Антонио Илиев в 66-ата минута. В този мач отборът на гостите показа по-добра игра и съвсем заслужено спечели трите точки и вече е 8-и с 25, а „Хебър 2” – 16-и с 12 точки.
В Етрополе местният „Чавдар” нанесе първа загуба на ФК „Кюстендил”, побеждавайки го с 2:0. Попаденията за отбора на домакините отбеляза Николай Ботев в 44-тата минута и Калоян Тодоров в 56-ата. С тази победа отборът на „Чавдар” е 5-и с 33 точки, с 2 по-малко от „Беласица” и „Кюстендил” и с 8 от лидера „Балкан”. Отборът на ФК „Кюстендил” с 35 точки дели второто място с „Беласица”.
На стадиона във Владая местният „Гранит” победи „Вихрен” (Сандански) с 2:0. Първото полувреме в срещата завърши при нулево равенство. След почивката футболистите на „Гранит” отбелязаха две попадения, от които едното дело на Люцкан Люцканов в 50-ата минута, а второто – на Вълчо Георгиев в 60-ата минута. „През първата част на мача и двата отбора имаха голови положения, но не ги реализираха. През втората част стояхме далеч по-добре от отбора на „Вихрен” и отбелязахме два гола, като трите точки спечелихме напълно заслужено”, сподели изпълнителният директор на „Гранит” Илиян Петров. „Гранит” е вече на 10-о място с 24 точки, а „Вихрен” – 15-и със 17 точки.
На стадион „Цар Самуил” в Петрич местният „Беласица” победи „Пирин” (Гоце Делчев) с 4:0. Футболистите на домакините изиграха изключително силно първо полувреме и вкараха три гола чрез Патрик Попов в 4-тата и 20-ата минута и Валентин Котов в 40-ата. През второто полувреме отборът на „Беласица” заигра по-слабо, като бе дадена почивка на основни футболисти, заменени от техни колеги от резервната скамейка. Четвъртия гол в срещата отбеляза Лъчезар Давков в 69-ата минута. В този мач наставникът на „Беласица” Николай Николов изненада с тактиката си колегата си от „Пирин” (Гоце Делчев) Димитър Крушовски. На два пъти гредите помогнаха на гостите след удари на Мартин Русков и Йордан Тодоров. С тази победа „Беласица” е на 2-ро място с 35 точки, 6 по-малко от лидера „Балкан” (Ботевград). „Пирин” (Гоце Делчев) са 7-и с 26 точки.

Ташко СУЛЬОТОВ