Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилОбщина Кюстендил успешно реализира проекти за патронажна грижа

Община Кюстендил успешно реализира проекти за патронажна грижа

Община Кюстендил успешно реализира проект за патронажна грижа, съобщи на пресконференция заместник-кметът Радмила Рангелова. Проектът “Патронажна грижа в община Кюстендил” е финансиран по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Пресконференцията откри зам.-кметът „Социални услуги, програми и проекти“ Радмила Рангелова, а в нея участваха ръководителят на проекта Силвия Янакиева и ръководителят на ЦПГ Добриела Моравска.

“Проектът „Патронажна грижа в община Кюстендил“ е многослоен. Различното в него е, че той се изпълнява и надгражда в зависимост от ситуацията, като стартира миналата година, с изпълнение на Компонент 2. Като цяло проектът се състои от 3 компонента, като всеки един от тях е с различна целева група, но с обща идейна цел, а именно – грижа за възрастни хора, хора в неравностойно положение и хора, които са изпаднали в ситуация на карантина и са болни от COVID-19”, каза Радмила Рангелова, преди да презентира проекта.

Целта е подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора чрез осигуряване на мрежа от мобилни интегрирани, здравно-социални услуги в домашна среда и изграждане на подходящ материален и кадрови капацитет за предоставянето им на територията на община Кюстендил.
Основните целеви групи са хора с увреждания и техните семейства и възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване. Индикаторът по проекта е бил 186 души, но той е преизпълнен и са били обслужени 392-ма жители на общината. Общата стойност на проекта е 450 474 лева.
В процес на изпълнение е и друг проект за патронажна грижа, чиято основна цел е да се осигурят допълнителни ресурси за превенция и подпомагане достъпа до услуги на възрастни в риск, включително и поставени под карантина във връзка с COVID-19, както и самотни родители с дете до 12 г., хора с увреждания, възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора в карантинен период и други дейности, пряко свързани с опазване здравето на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19.
Проектът предвижда доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги.
Общата му стойност е 481 770, а продължителността му е до края на годината.

“Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 4” има основна цел да подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора в общината чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда. Целевата група, която ще бъде пряко повлияна от реализацията на дейностите, предвидени в проекта, са лица над 18 год. и участници над 18 год., вкл. с увреждания, получаващи патронажна грижа. Обща стойност на проекта: 204 361.92 лв.

Краси ЦЕНКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular