Friday, May 10, 2024
HomeНовиниБългарияОлаф Шолц: Общо бъдеще без граници е решаващо за Западните Балкани

Олаф Шолц: Общо бъдеще без граници е решаващо за Западните Балкани

Общото бъдеще без граници е от решаващо значение за Западните Балкани, каза германският канцлер Олаф Шолц на откриването на срещата на върха на Берлинския процес в столицата на Германия, съобщи БТА.
По думите му лидерите на Западните Балкани ще предприемат три важни стъпки, като ще сключат три важни споразумения – за пътуването с лични карти, признаване на дипломите и на професионалните квалификации. Шолц сподели, че през първата година от мандата си е разговарял с много правителствени и държавни ръководители от региона, особено за стабилността на Западните Балкани, защото стабилността на региона не може да се разглежда отделно от стабилност на Европа. Берлинският процес за Западните Балкани е стартирал през 2014 г. по инициатива на Германия и цели подпомагането и задълбочаването на икономическата интеграция на шестте държави от Западните Балкани и сближаването на региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС. Последната среща на върха на Берлинския процес бе на 5 юли 2021 г. под ръководството на бившия германски канцлер Ангела Меркел. През 2019 г. Гърция и България бяха включени в Берлинския процес, така че инициативата вече включва 16 участници: Черна гора, Босна и Хърватия, Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Германия, Австрия, Франция, Италия, Словения, Хърватия, Великобритания, Полша, Гърция и България. Най-значимият резултат досега в рамките на Берлинския процес, наред с други постижения, е създаването на Регионално бюро за младежко сътрудничество, базирано в Тирана, по германско-френски модел.

Шолц потвърди позицията си за присъединяването на България към Шенген

Министър-председателят Гълъб Донев проведе кратка среща с германския канцлер Олаф Шолц. Двамата разговаряха в Берлин, в рамките на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани, съобщават от Министерския съвет.
В хода на разговора премиерът Донев оцени високо заявената от канцлера Шолц подкрепа в полза на приемането на България в Шенген. На свой ред Шолц потвърди позицията си за присъединяването на България към Шенгенското пространство и отбеляза напредъка, постигнат от служебното правителство, за подобряване на сигурността на сухопътната ни граница с Турция.
В рамките на срещата бяха обсъдени и други въпроси от взаимен интерес.

RELATED ARTICLES

Most Popular