Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПерникПерник взима мерки срещу птичия грип

Перник взима мерки срещу птичия грип

Превантивни мерки срещу птичия грип ще предприемат в Пернишко. Това стана ясно след онлайн заседание на Областната епизоотична комисия. В срещата участваха зам.-губернаторът на Перник Иво Иванов, представители на общините Перник, Радомир, Брезник и Трън, Областната дирекция по безопасност на храните и други институции.

Решено бе да се проведат незабавни събрания на епизоотичните комисии в общините, на които да се одобрят конкретни мерки за недопускане на епидемия.

Д-р Божилов от ОБДХ-Перник поясни, че заболяването високопатогенна инфлуенца (птичи грип) е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите птици. То се характеризира с тежки неврологични нарушения, хеморагична диатеза и лезии по различните органи и системи, което може да доведе до 100% смъртност при кокошевите птици.

В тази връзка областният шеф на Дирекцията по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова предложи превантивни мерки. Сред тях е създаването на организация чрез кметовете по места за информиране на собствениците на промишлени птицевъдни ферми; частни стопани, отглеждащи птици в личен двор; ловци; дивечовъди, относно спазване на ветеринарно-санитарни мерки.

Освен това собствениците и управителите на промишлени птицевъдни ферми трябва да разпоредят спазване на определени правила, сред които дезинфекция на влизащи и излизащи превозни средства във фермите, забрана за влизане на външни лица, предпазване на фуражните суровини и готовия фураж от контакт със свободно живеещи птици и други.

Друга превантивна мярка засяга частните стопани, отглеждащи птици в личен двор. Те трябва да не пускат домашните птици извън двора, а водоплаващите – във водоеми, обитавани от диви прелетни птици, да не пипат заболели или умрели птици с голи ръце, а само с предпазни средства, и други мерки.

RELATED ARTICLES

Most Popular