Тестват седемместния кросоувър Dacia на пътя

Серийният автомобил се очаква да дебютира през лятото на 2021 година

През май Largus.fr публикува неофициална информация, че компактният MPV Dacia Lodgy няма да чака пряк наследник и ролята му ще премине към нов кросоувър със седем места. Сега журналистите включиха думите на главния продуктов мениджър на Dacia Марк Сус, който потвърди безсмислието на по-нататъшното производство на автомобил от клас MPV и спешността да бъде заменен със семеен кросоувър със седем места. Сус също добави, че серийният автомобил се очаква да дебютира през лятото на 2021 година.

Dacia Lodgy никога не е бил много търсен. От 2012 до 2019 г. европейците са купили само 218 994 автомобила. Lodgy вече се предлага в стандартна и псевдоофроуд версия Stepway, с пет и седем места, а цените във Франция започват от 14 150 евро.

Ако Dacia Lodgy се произвежда в Танже (Мароко), то бъдещият кросоувър от октомври 2021 г. ще бъде сглобяван в предприятието в Питещи, Румъния. За предстоящия модел се очаква само задвижване на предните колела.

А също и ранен прототип на бъдещия SUV на Dacia попадна в обективите на фотошпиони. Платформата CMF-B с окачване  McPherson отпред и полунезависима греда отзад е скрита под разтегната каросерия на модела Renault Scenic. Второто поколение на Captur ще споделя турбомоторите 1,0 TCe и 1,3 TCe с бъдещия кросоувър: при автомобила на Renault с пет врати тези агрегати развиват 100, 130 и 155 к.с. Ще има и хибридна модификация E-Tech със 140 к.с. и с опростена система за рекуперация. Но несе очакват дизели – те ще бъдат напълно сменени от хибридната версия./ams.bg