Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионПерникПипнаха бактерии в питейната вода на Косача,  чешма в кафене в село...

Пипнаха бактерии в питейната вода на Косача,  чешма в кафене в село Режанци също бълва вода с отклонения

Отклонения от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба №9, е установила Регионалната здравна инспекция. Изследвани са 9 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдените населени места по показателите, включени в постоянния мониторинг.

Качеството на питейната вода не отговаря на изискванията в село Режанци. Става въпрос за чешма, която се намира в кафе-аперитив в центъра на селото. При изследването е установено, че микробното число е със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя на съответната вода. Другата проба с проблеми е също от с. Режанци. Тя е взета от чешма в центъра на селото. При изследването здравните инспектори са установили, че микробното число е със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя на съответната вода. На „В и К“ Перник е връчено предписание за предприемане на мерки във връзка с отклоненията в качеството на питейната вода в село Режанци.

Изследвани са и 5 проби питейна вода от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг. От тях не отговаря на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели само 1 проба. Тя е взета в село Косача, община Ковачевци, от обществена чешма, която се намира в центъра на селото. При изследването е установено, че микробното число е със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя на съответната вода. На кмета на община Ковачевци е връчено предписание за предприемане на мерки във връзка с отклоненията в качеството на питейната вода в с. Косача, община Ковачевци.

При останалите взети проби от водоизточници в населени места на областта, не са открити отклонения от изискванията, залегнали в Наредба №9.

Според здравните инспектори, откритите отклонения в качеството на водата не представляват повод за тревога у населението. Изпълнението на издадените от РЗИ предписания  на „В и К”-Перник и кмета на Община Ковачевци ще гарантира, че проблемът ще бъде отстранен бързо, така че повод за притеснения няма.

Любомира ПЕЛОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular