Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаПламнаха пожарите! Неизгасено барбекю изпепели 1,5 дка борова гора край Невестино

Пламнаха пожарите! Неизгасено барбекю изпепели 1,5 дка борова гора край Невестино

62-годишен от Яхиново с 2-ра степен изгаряния заради оставено без надзор огнище, изгоряха покъщнина, покрив и МПС-та…

Пожар в района на община Невестино гасиха горски и пожарникари. Огънят е пламнал в резултат на неизагасено барбекю.
Получен е сигнал за пожар, пламнал в гората в близост до село Еремия. Към мястото тръгват служители на ТП “ДГС Невестино” и пожарникари, уточниха от ЮЗДП. В района гората е борова, дърветата са с височина около 15 метра.

Започват действия по локализиране на пожара. Огънят е овладян бързо, със съдействието на горските служители и пожарникарите. Доброволци са имали готовност да се включат, но не се е наложило. В момента се наблюдава за тлеещи огнища, които се обливат с вода. Изгоряла е около декар и половина гора, черен бор, на възраст над 60 години. Източникът на пожара е от използвано барбекю в района оброчище. Свещникът също е разположен на необезопасено място.
Същевременно, среднощен пожар в село край Дупница насене големи щети. Стихията е възникнала в село Яхиново, като огънят е тръгнал от оставено без надзор недоугасено огнище след варене на компоти. „Пострадал е 62-годишният собственик, докато опитвал сам да угаси пожара. Той е с изгаряния 2-ра степен по ръцете. Оказана му е помощ от дупнишко здравно заведение.


“Унищожени са 110 кв. м. покривна конструкция, черна, бяла и компютърна техника, дърва за огрев, автомобил, мотоциклет, дограма, 2 паянтови постройки, ремарке и мебели. Пожарът е угасен от 3 екипа на РСПБЗН – Дупница“, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР-Кюстендил.


Според съседа Цветелин Пеудов, в къщата имало горими материали – боя, машинно масло, газови бутилки, туби с гориво. А пожарът пламнал отново към 3 ч. след полунощ, като огънят са гасили съседи с маркучи от собствен водоизточник.

Снимки: ЮЗДП, БГНЕС

RELATED ARTICLES

Most Popular