Friday, May 10, 2024
HomeОбществоПоклон! Отиде си големият писател Антон Дончев, почетен гражданин на Перник

Поклон! Отиде си големият писател Антон Дончев, почетен гражданин на Перник

 

Областният управител и кметът изпратиха съболезнователни адреси

Първите мъже на Перник отправиха съболезнователни адреси по повод кончината на акад.Антон Дончев.

Големият писател и общественик почина на 20 октомври на 92-годишна възраст. Авторът на едноименния роман „Време разделно“ е прекарал последните си дни в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение заявиха, че той е издъхнал след сърдечно боледуване.

Антон Дончев бе почетен гражданин на Перник и още няколко български градове, сред които София и Бургас. Той е автор на най-известния роман за Кракра Пернишки, озаглавен „Трите живота на Кракра“.

Кметът Станислав Владимиров нарече Дончев „голям приятел на нашия град“. Той подчерта, че неговите творби ще останат символ на България, на нейната драма и величие.

„Отиде си почетният гражданин на Перник и голям приятел на нашия град акад. Антон Дончев. Един от колосите на съвременната българска литература. Неговото творчество е панорама на мощния български дух, претворен художествено в незабравими творби.

Емблематични ще останат героите, сюжетите, заглавията, с които Антон Дончев пресъздаде България и българския род във вековете. Творчеството му носи трагизма, но и величието на не една епоха в разделното време на България.

С неговата загуба съвременна България, се лишава от един мъдрец, учител и личност с огромен авторитет и мощно интелектуално присъствие. Творбите му, много от които свързани с Перник и великия Кракра ще останат символ на България, на нейната драма и величие.Дълбок поклон пред светлата му памет!“, написа в съболезнователния си адрес градоначалникът С. Владимиров.

Областният управител Людмил Веселинов посочи, че Антон Дончев и неговите творби са били дълбоко свързани с Перник.

„Днес загубихме един изключителен творец, невероятен човек и личност с огромна харизма – акад. Антон Дончев.

Трудно е да се намерят думи, с които да се опише Антон Дончев, неговият гений, мъдрост и мястото, което той заема в Пантеона на българската литература.

Със своите исторически епоси и философско тълкуване на славното ни минало акад. Дончев оставя трайна следа в българската литература и култура, разкривайки силата на несломимия национален дух. Той и творбите му бяха дълбоко свързани с Перник, като чрез тях той увековечи борбите на болярина Кракра Пернишки.

Убеден съм, че всяко негово произведение, цялостната му дейност и творчество, ще бъдат макар и малка утеха за непрежалимата му загуба.

Поднасям най-искрените си съболезнования по повод кончината на този достоен българин.

Поклон пред паметта му!“, написа още областният управител Л.Веселинов.

Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта: България се прощава с акад. Антон Дончев

 

RELATED ARTICLES

Most Popular