Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаПремиера в Дупница: Зоя Дюбоа представи „Имало едно време в България...” на...

Премиера в Дупница: Зоя Дюбоа представи „Имало едно време в България…” на Мерсия Макдермот

Вторият том от книгата на Мерсия Макдермот „Имало едно време в България…” бе представен в библиотекатана читалище „Зора 1858” в Дупница. Изданието съдържа спомени на Мерсия Макдермот от нашата страна. Книгата е дело на издателство „Царот на Пирина“.

„Голяма част от съдържанието на книгата е свързана с Васил Левски. Мерсия Макдермот е почетен гражданин на два града у нас. Най-напред получава званието в Карлово, тъй като първата й книга, издадена в България, е за Апостола. Макар че това не е първата книга, която тя написва. Първата й книга се казва „Една история за България”, но и до днес не е преведена на български. Тя ще бъде представена за нашите читатели, но засега съществува само на английски. Когато я пише и стига до момента, в който започва да разказва за Левски, Мерсия Макдермот има чувството, че той застава пред нея. И тогава някакси набързо завършва творбата, взема самолета и пристига тук, за да търси информация по темата. Така написва биографиятана Левски, чийто първи тираж отдавна е изчерпан. Така се появява една творба, която българските читатели познават. По онова време на книжния пазар не е имало толкова много литература за Левски и първото издание се появява в една поредица, за която допринася Антон Дончев. Той развежда Мерсия Макдермот из нашата страна, за да събира информация и за други нейни творби. Така тя по-късно превежда „Време разделно” на английски език”, разказа преводачката на книгата Зоя Дюбоа. Тя отбеляза, че в изданието има малко известни факти.Надява се книгата да попадне в ръцете и на млади хора и да им бъде интересна. „Има неща, които не са толкова известни, или може би не им се обръща много внимание. Има факти, които е възможно някои от бъдещите читатели да не знаят. В нея има една глава, в която се разбира как Мерсия Макдермот си е тръгнала от България.Мерсия Макдермонт е преподавала доста време в английската гимназия и една от нейните ученички е Здравка Евтимова. Някои бъдещи читатели, които ще присъстват на представянето на една от книгите на Здравка Евтимована 28 февруари в Дупница,биха могли да я разпитат за нейната учителка”, коментира Дюбоя. След премиерата в Дупница книгата ще бъде представена в Бургас и Смолян.

Главният библиотекар Наталия Павлова информира, че предстоят още срещи с интересни писатели. „На 28февруари от 17.30 в Общинската художествена галерия по инициатива на нашата библиотека ще гостува писателката Здравка Евтимова. На 10 март от 14.00 в библиотеката ще гостува Доника Ризова – дупничанка и автор на едни от най-интересните детски истории за Дракончето Ринти. На 21март ще има представяне на книгата на Петър Караиванов – „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”. Гост ще бъде  Стефан Караиванов – правнук на първи братовчед на Апостола. Часът и мястото на срещата все още не са уточнени, но датата е сигурна.За повече информация гражданите могат да следят фейсбук страницата на библиотеката – Читалищна библиотека „Зора””, съобщиха от библиотеката.

Припомняме, че Мерсия Макдермот е британски историк, специализиран в българската история. Родена е през 1927 г. във Великобритания. Сред книгите й са „Апостолът на свободата – портрет на Васил Левски“, „Свобода или смърт – биография на Гоце Делчев“, „За свобода и съвършенство – биография на Яне Сандански“ и др.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular