Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилПроверяват фирма в Кюстендил за огнище на коронавирус

Проверяват фирма в Кюстендил за огнище на коронавирус

66-годишна жена и 2-ма мъже на 46 г. са с COVID- 19 в болница, млад мъж – установен с вируса, е под домашна карантина

Две дами на 84 и 58 г. пребориха коронавируса и вече са си у дома

 

4- ма души са установени с COVID-19 в община Кюстендил през последното денонощие. Трима са в болницата, едно лице е у дома. Това потвърди на днешната си пресконференция кметът Петър Паунов. Двама мъже на 46 години са в стабилно състояние, както и дама на 66-годишна възраст. Освен това има установен коронавирус при млад човек, който не е настанен в болнично лечение. Той се намира в едно от селата на община Кюстендил. Няма признаци на коронавирус, но е установен при тестването на контактните с неврологията, където имаше заразен лекар. „Дори се изказа предположение, че мъжът от село Лиляч е пациента, от който се е заразил д-р Жабински”, информира днес кметът Паунов. Той изрази притеснения, че едно от най- големите фирми в града с близо 300 служители, може да се окаже огнище на вируса.

“Освен това в една кюстендилска фирма, дано не се окаже огнище, има втори млад мъж, на който се очаква резултата от пробата му.  Надяваме се да е отрицателна, но той също е с бронхопневмония в кюстендилската болница. Има и дама, която е в много тежко състояние от същата фирма. Тя е с тежка дихателна недостатъчност. Жената има два отрицателни теста за COVID – 19. Настанена е в друго отделение на болницата. РЗИ от тази сутрин са във фирмата, вземат се мерки за поставяне в карантина“, заяви кметът Петър Паунов и допълни, че всеки контакт носи риск. “Единият от младите хора, които се лекуват при изследванията му е открит диабет. Това знаете, че е едно от рисковите обстоятелства. Много моля за стриктно спазване и без импровизация по отношение на мерките”, добави кмета.

Градоначалникът информира, че неврологично и гръдно отделение вече не са под карантина, пациентите с пневмония са в стабилно състояние и се лекуват по домовете.

„Чухте тази сутрин, по- малко от процент дадоха  антитела за COVID 19, при това хора, които са на първа линия. Това означава, че ние сме още в началото на началото на заразата. Много ви моля отново за стриктно спазване на мерките. Сега започва всичко, от нас зависи скоростта, с която го предаваме помежду си, да не ни залее. Надяваме се с подобряване на времето имунитетът ни да се подобри, евентуално видоизменяне на вируса, да е по- малко агресивен, но това са само надежди“, заяви Паунов. Пред медиите той прочете адресираното до него благодарствено писмо от директора на болницата д-р Александър Величков. Управителят на лечебното заведение се обръща с благодарност към всички дарили средства на болницата. Те се използват за дезинфектанти, средства за защита и респиратори.

„Към тези благодарности се присъединявам и аз като съгражданин, и като човек упълномощен да ви представлява“, заяви Паунов.

Кметът каза още, че представители на Съюза по офталмология и на организация „Шалом“ са дарили вчера 24 пакета храни на медици, сестри и санитари, които са под карантина по домовете си.

„Добрата новина е, че имаме вече двама изписани, на които тестовете са отрицателни. Те са под домашна карантина и баба Данче, на 84 години, дори не разви симптоматика, която да е притеснителна. Другата пациентка е 58- годишна лекарка, чийто мъж почина в края на март от вируса“, каза кмета.

91 човека са под карантина, на 210 вече е изтекла. 14 сигнала са обработени през изминалото денонощие. Раздадени са 145 хранителни пакета на БЧК.

Кметът Петър Паунов информира, че кооперативният пазар отваря утре, 10 април от 8.30 часа. “19 производители на посадъчен материал са подали заявки в общината. Очакваме и други 7 търговци, които са си платили целогодишно масите. Колкото са масите, толкова и хора ще бъдат допускани в загражденията. Всеки трябва да бъде с маска, както на опашката, така и в помещенията. Има и стрелки за движение. Нека да не се налага утре да дебютираме с глоби и със санкции. От понеделник до четвъртък, ще имат възможност тези които са заявили да продават продукцията си”, доуточни Паунов.

Краси Ценкова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular