Friday, May 10, 2024
HomeНовиниСвятСЗО изиска данни от Китай за нов тип пневмония сред децата

СЗО изиска данни от Китай за нов тип пневмония сред децата

Три години след първите сигнали за появата на нов вирус в Китай, които бяха предвестник на пандемията, оттам идват тревожни съобщения за нов вид респираторно заболяване. Световната здравна организация е изискала допълнителна информация за “огнища на недиагностицирана пневмония”, която по медийни публикации се разпространява сред деца в северната част на страната, съобщи Би Би Си.

Частни китайски медии съобщават, че педиатричните болници в някои части на страната са претъпкани с болни деца. Информацията се потвърждава и от ProMed – глобална система за мониторинг на огнища на зарази. Властите в Пекин отдават изобилието от грипоподобни заболявания тази зима на отменените ковид мерки. Наред с изисканата допълнителна информация за заболяването, СЗО пита и дали то има общо с повишената заболяемост.

След като СЗО оповести изявлението си, държавната агенция “Синхуа” днес съобщи, позовавайки се на представители на Националната здравна комисия, че властите следят много внимателно диагнозите и лечението на деца с респираторни заболявания. По случаите в следващите дни се очакват повече подробности.

Всяко споменаване на нов вирус от Китай изправя на нокти света, но всъщност изискването на допълнителна яснота е практика за СЗО, отбелязва Би Би Си.

Повишената заболяемост от грипоподобни заболявания в северните части на Китай се наблюдава от октомври, като сега случаите са повече в сравнение със същия период през последните три години, посочват от СЗО. Миналата седмица здравните власти в Пекин съобщиха, че има повишение на случаите на респираторни заболявания – грип, ковид, микоплазмена пневмония (често срещата бактериална инфекция, засягаща основно деца) и респираторен синцитиален вирус (RSV). Подобна вълна се наблюдава винаги след отмяна на противоепидемичните мерки, а Китай в момента влиза в първата си зима след дългия локдаун, коментират специалисти пред британската медия./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular