СИК в Бело поле иска македонците да са в отделен списък

Благоевградското село с 8300 избиратели и една шепа гласуващи сезира ЦИК, зам.-шефът на секцията Р. Богданов: Това е абсурд на абсурдите

Писмена жалба до Централната избирателна комисия, Районната избирателна комисия и община Благоевград постъпи в деня на вота. Тя бе подадена от 129-а секция в село Бело поле по повод дългия списък с гласоподаватели. Втората по големина секция в България има 8300 избиратели по списък, а допреди година бяха стигнали дори до 10 000. Местните жители обаче са около 800. Останалите са вписаните избиратели от Северна Македония, които имат постоянен адрес там. Те обаче никога не идват да гласуват. На изборите миналата седмица в селото са гласували 210 човека. Проблемът е от повече от 10 години.
„Това е абсурд на абсурдите. Не може да ни се предоставят такива дълги списъци, в които повечето избиратели не гласуват, защото са с двойно гражданство. Това затруднява страшно много нашата работа, а и е в нарушение на закона. Хората са изнервени, псуват по нас. Списъците трябва да са с не повече от 1000 избиратели, машината трябва да е повече от една. Как се търси избирател в списък с 8293 човека и как се търси между 400 или 500, както е в една нормална СИК? Пет пъти по-бавно. Какво е виновна РИК, че ЦИК не си е свършил работата? Очакваме реакция от ЦИК, защото жалбата вече е официална“, заяви заместник-председателят на секцията в Бело поле Радослав Богданов.
Той предложи изборният списък да се раздели на две – единият да е за избирателите с двойно гражданство, а другият за тези, които постоянно живеят в селото.
Богданов акцентира и върху проблема с транспортирането на големия брой бюлетини. „Сега са 7500, а на миналите избори бяха двойно повече, представяте ли си. Трима човека – 15 000 бюлетини, как се носят? Как се внасят, изнасят, как се влачат от етаж на етаж? Всичко става с родилни мъки в тази държава“, каза още зам.-шефът на СИК, който подчерта, че от 30 години участва в изборните процеси.
Ръководството на РИК изрази солидарност с протеста на Бело поле.
„Разбира се, че Централната избирателна комисия трябва да бъде сезирана и най-после да вземе отношение. Този проблем е от години и никой не обръща внимание. Товарим хората с по осем и девет чувала. Това са главно секциите в Рилци, Бело поле и Станке Лисичково. Тези бюлетини никога не се ползват всичките. Македонците с двойно гражданство не идват тук да гласуват и мисля, че може да се намери компромисно решение. Бюлетините може да останат тук, в общината, да не се извозват и ако случайно се явят такива избиратели, може да се извозват с кола и да бъдат доставени. И на миналите избори почти бяхме стигнало до консенсусно решение с община Благоевград, но в крайна сметка този въпрос не беше решен. Прави са хората да го искат това нещо“, коментира Йордан Симонски, заместник-председател на Районната избирателна комисия в Благоевград.
„Предприехме действия и комуникация с община Благоевград, която започна изтеглянето на бюлетините в повече в секциите с дълги списъци и тежащи стотици килограми бюлетини. Това се случва след внесената жалбата от Секционната избирателна комисия в село Бело поле до Централната избирателна комисия, Районната избирателна комисия и община Благоевград. Ще бъдат посетени секциите, в които има дълги списъци с избиратели с двойно гражданство – на Северна Македония и Република България. Избирателният списък е неделим. За да бъде разделен на две или повече части, трябва законодателна промяна. Община Благоевград е спазила Изборния кодекс“, коментира Радослав Митрев, говорител на Районната избирателна комисия в Благоевград.
Заместник-председателят Йордан Симонски коментира, че след този сигнал ще бъдат предприети съответните действия, за да се реши този проблем и следващия път избирателният списък да не бъде под такава форма.
Преди изборите за парламент и президент миналата неделя стана ясно, че около 2000 избиратели са се преместили от Рилци в Бело поле. „На предишните избори избирателите в село Рилци са били над 3200, а на по-предишните – право на глас са имали над 5000 избиратели. С около две хиляди са се увеличили пък гласоподавателите в съседното село Бело поле, което означава, че може би там са записани част от нерегистрираните вече в село Рилци бивши гласоподаватели“, коментираха от СИК в село Рилци.
Над 30 хиляди са жителите на Република Северна Македония, които са и български граждани с постоянна адресна регистрация в населените места от региона. Въпреки че имат право да участват в изборите, с изключение на местния вот, по традиция те не гласуват. Снимки: БНР