Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаСъветниците в Дупница не разрешиха продажбата на „В и К“ и „паяка“

Съветниците в Дупница не разрешиха продажбата на „В и К“ и „паяка“

  • Д-р Панчо Панайотов: Хората и вие ще гълтате жаби

  • Бившият кмет призова областния да подпише за връщането на статута на общинското дружество

Сградата на „В и К- Дупница“ няма да се продава, реши Общинският съвет в града. Докладната записка на кмета Първан Дангов за продажба на имота на дружеството, състоящ се от административна сграда, складове и двор, на „Кюстендилска вода“ бе отхвърлена с 14 гласа 4 за“, 7 „против“ и 6 „въздържал се“. Докладната бе внесена като извънредна. С оглед предстоящото от 1 април сливане на дупнишкия воден оператор с „Кюстендилска вода“ ЕООД, на което се предлагаше да бъде продаден имотът. Извършена е и оценка – 875 000 лв. Предложението предизвика поредните спорове по темата. Юристът Милен Попов обясни, че докладната е незаконосъобразна заради неспазване на Закона за общинската собственост. Стана ясно, че решението ще бъде незаконно, тъй като при прехвърлянето на собствеността на дружеството на общината преди години не са били намалени активите на „В и К- Дупница“, а това ще доведе до правни проблеми.

По изключително болезнената за Дупница теме се изказа д-р Панчо Панайотов, който бе категоричен, че решението не е нито продажбата, нито концесията, нито приватизацията на „В и К“ оператора. Той бе категоричен, че решението е просто – общинското дружество да си върне статута, но за това нужни „силни мъже и силни жени“. Бившият кмет на общината призова областния управител Александър Пандурски да подпише за излизането на „ВиК –Дупница“ от „Кюстендилска вода“.

„Перспективата за Дупница „В и К“ да остане държавно е лошо. Хората ще гълтат жаби и вие ще гълтате жаби. Ще има жаби. Много жаби ще има – жабите са лошо водоснабдяване, аварии, висока цена“, посочи Панайотов.Бившият градоначалник припомни, че общинските съветници още през 2016 година ликвидираха „ВиК –Дупница“, съгласявайки се да премине към „Кюстендилска вода“. Посочи, че централната власт излъга общинската управа.

„Сноши разговарях с кмета Първан Дангов. Той ми каза, че това било държавна политика. Държавата се управлява от шепа избрани и стотици хиляди чиновници, които се сменят и на никого от тях не им пука за водата, водоснабдяването и инфраструктурата на Дупница. Вие сте тук да защитите интереса на града, а не на държавата“, каза Панайотов.

Председателят Костадин Костадинов се съгласи, че местната власт е била излъгана. Припомни, че решението е било взето заради обещаваните средства за В и К инфраструктурата и т. нар. воден цикъл. „Тази докладна е прибързана според мен. Това е само една стъпчица от онова, което предстои за „В и К““, заяви председателят. И допълни, че се работи по споразумението с „Кюстендилска вода“.  Както и че ще бъдат сформирани екипи, които да изчистят нещата със сметките, за да не плащат абонатите потребена преди 1 април вода по новата цена. Георги Георгиев от КОД-ВМРО също посочи, че не се налага имотът да бъде продаден. „Не виждам защо „Кюстендилска вода“ трябва да е купувачът“, каза Георгиев.

Зам.-кметът Бойко Христов и Станислав Павлов пък изтъкнаха, че продажбата е наложителна, тъй като от 1 април служителите няма къде да се помещават. „Не можем да оставим служителите, които са дупничани, в нищото, да са незаконни, и т.н.“, заяви Павлов. За по-отговорно отношение към служителите призова и Илиан Миланов. Той обърна внимание, че работниците, с които „Кюстендилска вода“ ще подпише договори, трябва да имат място в града, че не могат да се събират на площада или да пътуват до Кюстендил.Че това е важно и за гражданите, за да не се налага и те да пътуват до областния център.

След дебат по темата не бе подкрепено и предложението на кмета за продажба на репатриращия автомобил „паяк“. Подкрепа получиха докладните за отдаване под наем на помещения в Спортната зала на спортните клубове в града, които ще участват в поцедурите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular