Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаВ отсъствието на кмета Дангов, ОбС реши: Сондажът в Бистрица продължава

В отсъствието на кмета Дангов, ОбС реши: Сондажът в Бистрица продължава

  • Местният парламент задължи кмета да проведе работна среща с фирмата изпълнител

  • Милен Попов отново ще консултира правно местния парламент в Дупница

Сондажът за минерална вода в село Бистрица да продължи, реши местният парламент в Дупница на извънредното си заседание,  свикано по предложение на съветничката Гичка Михайлова от ПП „Глас народен“ заради спиране на проучванията. Съветниците решиха, че сондажът е обект от първостепенно значение, който ще бъде включен в програмата за управление и разпореждане с имотите-общинска собственост.

Гичка Михайлова

Общинският съвет (ОбС) задължи кмета да проведе работна среща с фирмата изпълнител „Геосервизинженеринг“ – Асеновград, да изготви график и от 18 март дейностите да започнат. Докладната получи подкрепата на 17 от общинските съветници. 9 от тях – социалистите Станислав Павлов, Ивайло Петров, Асен Илиев и Александър Анин, Ани Минкова и Георги Градевски от „Глас народен“ и Веселин Станкев, Павел Коларски и Светлин Зарев от „Бъдеще за родината“, гласуваха „въздържал се“.

До решението се стигна след сериозен дебат. Гичка Михайлова описа подробно хронологията на събитията до и след спирането на работата на 12 януари от кмета Първан Дангов, което той мотивира със зимния сезон и лоши метеорологични условия. Вносителката на докладната припомни, че фирмата изпълнител и нейният управител Саръев настоявали за среща с кмета, за да се възобнови дейността и след като това не се е случило, имат намерение да заведат дело за неустойка и пропуснати ползи. Посочено бе, че от фирмата правят последен компромис, като канят градоначалника или представител на общината на среща в София, в адвокатска кантора, представляваща „Геосервизинженеринг“. Срещата е на 14 март.

„Г-н Дангов, защо не останете в историята на Дупница като кметът, захранил с минерална вода сградата на общината, детските градини и училищата, читалищата и други обществени сгради“, обърна се към градоначалника Гичка Михайлова.

Зам. – кметът Бойко Христов, който представляваше кмета Първан Дангов, запозна съветниците с протокол от „Басейнова дирекция“ – Благоевград, от октомври 2023 г. Там  е записано, че сондажът се прави с тръба Фи 600, която е за добивен, а не за проучвателен сондаж, за който не може да се ползва тръба, по-голяма от Фи 110. Заради това има издадено предписание. „Сондажът е добивен, за което ние нямаме разрешение. В протокола е описано, че при неизпълнение на предписанието има санкция по Закона за водите. МОСВ ни дава предписание, как да се справим? Как да прескочим закона?“, обясни Христов. Зам. –кметът  информира още, че управителят на фирмата му се карал по телефона и се държал изключително неуважително с него. На въпроса дали на 14-и ще отидат на срещата, Бойко Христов отговори, че още не е решено, но е редно представителите на фирмата да дойдат в общината, а не кметът или друг от управата да ходи в столицата.

В залата бе и авторът на проекта проф. Костадин Щерев, който бе категоричен, че причините за спирането на сондажа са бюрократични и проучването трябва да продължи. „Нарекли сме проекта проучвателно – експлоатационен, не проучвателен, формално е наименованието. От „Басейнова дирекция“ го спират, защото бил добивен. Това е формално, служителите на „Басейнова дирекция“ не разбират. Това е най- лошо работещата институция. Нашият проект е измъчен. Ние сме единствената страна, където няма институция, която да дава възможност да се докоснем до богатството на минералните извори. 27 години изтекоха от както закриха службата за геоложки проучвания. Оттогава няма наредба, подредба за разкриване на минералната вода, няма държавно ведомство, което да се грижи и да създава достъп до термални води. Ако следвате пътя на бюрокрацията, проектът ще бъде провален или ще чакаме по-благоприятно време. Съберете малко повече смелост, подкрепете проекта, под краката ви има 55 градуса. Това ще даде големи възможности“, каза професорът. Той отбеляза, че проблемът касае не само Дупница, а над 150 български общини, притежаващи термални води, на които бюрокрацията пречи да ползват това богатство.

Станислав Павлов от БСП обясни, че групата не е против сондажа, но държи да се спазват законите. „Спазваме ли законите и наредбите“ Има протокол с предписание от „Басейнова дирекция, подписан от участници в сондажа, сред тях е и бившият кмет на Бистрица Кирил Огненски? Там пише, че ние незаконно правим сондажа. Имаме разрешение за проучвателен, а не за експлоатационен сондаж. Никой не е против в Дупница да има минерална вода, нека сондажът да продължи, но да е законен“, заяви Павлов.

Емил Гущеров апелира да се направи всичко възможно за продължаването на дейността. „Не плачевно, а трагично е положението! Общинските съветници сякаш са избрани от „Басейнова дирекция“! Това е бъдещето на Дупница! Чувам смешни неща – пазете се, пазете законите! Вместо да рипнем и да отидем в „Басейнова дирекция“ и МОСВ, разсъждаваме кога какво писмо е дошло и колко било Фи-то!“, заяви съветникът от ГЕРБ.

Христо Михалчев от КОД отбеляза, че стартът на проекта е дал тласък в развитието на селото – поскъпнали са имотите, с което са се увеличили постъпленията в общинската хазна от данъци и такси. Председателят Костадин Костадинов  подчерта, че това може да е чудото за  Дупница, случило се в развитието на Сапарева баня благодарение на минералната вода. Освен това посочи, че вината за спирането на сондажа е на кмета Първан Дангов.

Същото мнение изрази и Спас Златев – бивш кмет на Бистрица, на когото бе дадена думата.

„В Бистрица топла вода има. Проф. Щерев доказа това през 1966 г., аз тогава бях кмет на селото. Тогава се започна един сондаж, но го спряха, както сега искат да го спрат. Сондажът е в интерес на цяла Дупница, а не само за село Бистрица. Сондажът ще обогати общината, ще има средства и за подмяна на водопроводи и по селата. Решете въпроса в интерес на Дупница, не в полза на Бистрица. Това ще допринесе за подобряване на състоянието на общината. Бистричани искаме сондажът да продължи“, заяви  Спас Златев.

На заседанието бе решено още, че отстраненият от кмета Първан Дангов юрист ще продължи да консултира Общинския съвет по правни въпроси. Милен Попов ще присъства на сесиите, за да помага юридически, като ще може да представлява председателя и на съдебни дела, свързани с дейността на местния парламент. Стана ясно, че той ще работи безвъзмездно.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular