Thursday, May 9, 2024
HomeРегионБобов долТаланти от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол с отличия от конкурс...

Таланти от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол с отличия от конкурс за справедливостта

Четвъртокласничката Дария Огнянова: Участвах с рисунка на Темида, но ми е странно, че е със завързани очи

 

Победителите от Областния конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта 2020“ бяха наградени на церемония пред Съдебната палата в Дупница. Призовете връчиха председателите на окръжния съд в Кюстендил и на районния в Дупница –  Пенка Братанова и Иван Димитров. Сред наградените са седем ученици от общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол.

Дария Огнянова

„Талантливи деца, носители на доброто, благодаря ви, че приехте каузата ни – да защитаваме Правдата и Справедливостта. И както сме изписали на специалните ни чаши, които подаряваме на всеки участник – Справедливостта е като паяжина тънка, ама пък не се къса“, заяви съдия Пенка Братанова. Тя цитира и част от написаното от децата, участвали в конкурса: „Красимира от 6-и “б” клас на дупнишкото ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ пише в своята приказка „Как Правдата спасила Съда”, че ако си честен и откровен, Правдата ще бъде на твоя страна!”

Диана от 6-и “а” клас на същото училище разказва история за една пожелана шестица в училище и за кражба в търговски център, като нейният извод е, че да бъдеш справедлив, означава да равнопоставяш правата на всички!“

Съученичката й Божидара пък разказва история от едно село, със заглавие „Колко е важно да има закони!“.

Трите момичета са победители в раздел „Литературно творчество”, във възрастова група 5.-7. клас.

За в. „Вяра” съдия Братанова коментира: „Честно казано, аз съм изненадана от активността на учениците, тъй като условията са извънредни. Като организатори до последно имахме притеснения относно участието на децата. 120 участници са едно много значително число, при условие че децата все пак не посещават учебни занятия. Приятно изненадани сме и се надяваме, че и догодина, с помощта на учителите и родителите, ще имаме подобни резултати”.

Четвъртокласничката Дария Огнянова сподели: „Нарисувала съм Темида. Представям си правосъдието като доста странно нещо за мен. Странно ми е, защото Темида е със завързани очи и това, че решава с везни. Участвах в конкурса, защото рисуването е любимото ми занимание и много ми се удава.”

Всички ученици, заели призовите места в конкурса, получиха награди, които имат за цел да подпомогнат тяхното обучение и здравословен начин на живот – фитнес гривни, bluetooth колонки и стерео слушалки.

sdr

В тазгодишния конкурс са участвали над 120 творби на 116 ученици. Сред тях са и потребители от Дневен център за деца с увреждания „Вяра, Надежда, Любов“ – Кюстендил. Всеки от тях също получава специален подарък от организаторите.

7-те победители от общините към РС-Дупница в конкурса за литературно творчество (поезия и проза) са Красимира Туповичарска, Божидара Василиева и Диана Костадинова – шестокласнички в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Дупница. В раздела „Изобразително изкуство” (рисунка и приложно изкуство) призьорите са Дария Огнянова – ученичка в 4-ти клас на СУ „Христо Ботев“-Бобов дол, Рая Милтенова – ученичка в 7-и клас СУ „Христо Ботев“- Сапарева баня; Виктория Димитрова – също седмокласничка в СУ „Христо Ботев“- Сапарева баня, и Пламена Туповичарска- ученичка 12-и клас в ПГ „Христо Ботев“- Дупница; Конкурсът е подкрепен от ВСС и е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, през учебната 2020 /2021 г.” Посветен е на 40-ата годишнина от откриването на настоящата сграда на Съдебната палата в град Кюстендил /02.12.1980 г./, в която се помещават Окръжен съд – Кюстендил и Районен съд – Кюстендил. Целта на конкурса е да поддържа вярата в правдата и справедливостта в съвременните български ученици.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular