Дупнишкият краевед Иван Хаджийски дари книгата си за Македония на библиотеката в Благоевград

Дупнишкият краевед Иван Хаджийски дари книгата си „Второто българско управление във Вардарска Македония, април 1941-септември 1944 г.” на Регионалната библиотека „Димитър Талев”- Благоевград. Дарението бе направено в библиотеката при дупнишкото читалище „Зора -1878”. От името на

Иван Хаджийски, който заради усложнената епидемична обстановка отсъстваше, дарението връчи библиотекарката Наталия Павлова. Присъства и издателят на книгата Валентин Боков. Книжката получи Дора Ангелова – директор на библиотеката в Благоевград, която бе придружавана от IT специалиста инж. Явор Василев и Соня Иванова – методист в библиотеката. Гостите от Благоевград получиха от името на Иван Хаджийски и първите тазгодишни броеве на списанията „Македонски преглед” и „Минало”. На свой ред те връчиха на Наталия Павлова благодарствено писмо, адресирано до Иван Хаджийски, както и книжка, чийто автор е Йордан Ванчев – един от най-известните педагози и историци в Благоевград, изследвал Македония. Изданието е на регионалната библиотека.

Книгата, занесена в Благоевград, ще стане част от отдел „Краезнание” на регионалната библиотека.

„В книгата има доста материал, който не е публикуван на други места. Надяваме се, че ще бъде ценна и наистина ще бъде ползвана от читателите ни. В момента ние правим един проект, който е за дигитален Благоевград – „Пътят от днес”, и издирваме и събираме документи и снимков материал, всичко, което е свързано с родния край. Дори и от тази книга ще намерим нещо. Колекцията ще бъде дигитална. Дори и хора от Дупница и региона, ако притежават снимки на старата Горна Джумая, сегашния Благоевград, могат да ни ги предоставят. Те ще бъдат сканирани, дигитализирани, за да се влезе в интернет пространството, и да съхраним историята на района”, каза Дора Ангелова за в. „Вяра”.

Юлияна КОЛЧАКОВА