Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилТурски гражданин в ареста за поредно незаконно преминаване през Гюешево

Турски гражданин в ареста за поредно незаконно преминаване през Гюешево

 

Обвиняемият е собственик на транспортна фирма, която осъществява международни превози

Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на турски гражданин, привлечен като обвиняем за незаконно преминаване на границата и за съзнателно ползване на  документ с невярно съдържание – паспорт с невярно съдържание.

Кенан Д. / на 41 г., осъждан / е обвинен в това, че през периода 29.04.2023 г., в 06, 47 ч. до 29.04.2023 г., 18, 20 ч., в условията на продължавано престъпление е влязъл през ГКПП – Капитан Андреево и е направил опит да излезе през границата на страната ни през ГКПП –Гюешево, без разрешение на надлежните органи на властта, както и за това, че на ГКПП – Гюешево, на трасе „Изходящи автобуси“ съзнателно се е ползвал с документ с невярно съдържание – паспорт на негово име с невярно записана година на раждане, издаден от Република Босна и Херцеговина.

От събраните на досъдебното производство доказателства, в т. ч. показанията на разпитаните свидетели, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието. Съществува и реална опасност обвиняемият турски гражданин да се укрие или извърши друго престъпление. Самият той обяснява за своя склонност да не се подчинява на разпорежданията на властите, както и на българските закони, пише в мотивите на съдия Мария Антова. По предходно досъдебно производство, по което през януари 2023 г., Окръжен съд – Кюстендил е определил мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 4 000 лв., не е заплатил определената гаранция и с цел да избегне това плащане сам признава, че е напуснал територията на Република България и е влязъл в Република Турция без документи, като се е укрил от държавните органи. Доколкото обвиняемият е собственик на транспортна фирма, която осъществява международни превози, същият е улеснен и преди се възползвал от възможността да пътува с автобуси собственост на фирмата и да се укрие в тях, преминавайки границата на РБългария без разрешение.

Инкриминираните деяния са извършени в изпитателния срок на условно осъждане  по дело на РС – Свиленград от 2022 г.

Определението, с което по отношение на Кенан Д. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.

RELATED ARTICLES

Most Popular