Thursday, May 9, 2024
HomeРегионКюстендилТъжна вест! Отиде си свещеникът на кюстендилското село Богослов - отец Васил

Тъжна вест! Отиде си свещеникът на кюстендилското село Богослов – отец Васил

Издъхна един от най-уважаваните свещенослужители в Кюстендил.

Софийска света митрополия с прискърбие съобщи, че:

“На 12 ноември, след кратко боледуване в болнични условия се престави в Господа протойерей Васил Кудузки, енорийски свещеник на с. Богослов, Кюстендилска духовна околия.
Свещеник Васил Кудузки е роден на 12 април 1959 г. в гр. Кюстендил, завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“, гр. София.
По време на своето обучение в Духовната академия, през 1986 г. е назначен за секретар-счетоводител, а впоследствие само за секретар на Архиерейско наместничество Кюстендил.
Ръкоположен е за дякон на 20 юли 1988 г. от Негово Преосвещенство Левкийски епископ Неофит /сега Софийски митрополит и Български патриарх/, а за свещеник на 28 юли 1988 г., също от Левкийски епископ Неофит.
Назначен е за енорийски свещеник в с. Жиленци, с. Грамаждано, с. Мирово, с. Вратца, с. Богослов кв. „Въртешево“ и с. Мазнево.
По време на своята свещеническа практика служи и в храм „Св. Димитър“, гр. Кюстендил и храм „Успение Богородично“, както и като ефимерий на Граничкия манастир „Св. ап. и ев. Лука“ и с. Граница.
Офикиран е за протойерей на 20 юни 1994 г. в храм „Св. Дух“, от Негово Светейшество Софийския митрополити Български патриарх Максим.
Избиран е за епархийски избирател през 1992 г.
Достойно и плодовито е свещеническото служение на о. Васил. Изпълнява с усърдие послушанията възлагани му от църковното ръководство и се радва на добро отношение от всички, които Бог му поверява духовно да ръководи”.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

RELATED ARTICLES

Most Popular