Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилХора с неувяхваща слава: С помен отбелязаха 77 г. от смъртта на най-големия...

Хора с неувяхваща слава: С помен отбелязаха 77 г. от смъртта на най-големия дарител в Шишковци

Андон Виячев дарява всичките си спестявания за построяването на прогимназия и жп гара в кюстендилското село

Навършиха се 77 години от смъртта на един от най-големите дарители в България през миналия век – Андон Виячев от село Шишковци. Подобно на св. Антоний Велики и той дарява всичките си спестявания за построяването на най-модерната (за това време) прогимназия и частна (не държавна) жп гара на селото. Осигурява за вечни времена заплатата на лекар и поддържането на здравен пункт в селото. На 17 януари по инициатива на кмета на с. Шишковци Илияна Петрова и 96-годишния Павел Атанасов – съвременник на дарителя, в двора на черквата „Архангел Михаил“ се събраха хора от селото. Поводът беше 77-ата годишнина от смъртта на човека с неувяхваща слава – Андон Виячев.

Той е роден е в с. Шишковци, Кюстендилска област, на 2.11.1868 г. Бил е учител (1886-87 и 1891-98), контрольор по десятъка (1888-89) и писар в общинското управление (1898 – 1900) в родното си село. Народен представител в 11-ото обикновено Народно събрание (1901).

Съдействал активно за развитието на овощарството и лозарството в с. Шишковци, като превърнал екстензивните в интензивни форми на производство на селскостопанската продукция. През 1934 г. дарил  2 000 000,00 лв. на селото във Фонд „Андон и Стойна В. Виячеви” за културно-просветни и здравно-благотворителни цели. Със средства от фонда са построени гарата и училището, което носи неговото име. Личен приятел на Владимир Димитров-Майстора, съдействал за установяването му в с. Шишковци. С жена си са били модели на известната му картина „Семейство”. На помена присъстващите разказаха скъпи спомени за него. Всички споделиха, че това е човек, роден, за да живее и твори добро, като служи за пример и подражание на поколенията след него. В словото си кметицата Илияна Петрова подчерта, че потомствата в с. Шишковци вечно ще помнят и почитат паметта на великия българин, посветил живота си за просперитета на родното си село. Тя допълни, че от неговия живот и дело са се учили и ще се учат на любов и почит към родината и родното място поколения българи. Присъстващите склониха глава в знак на признателност и обещаха да бъдат достойни негови последователи.

Милчо Спиров

 

RELATED ARTICLES

Most Popular