Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБобов долНараства броят на безработните в Кочериново и Бобошево

Нараства броят на безработните в Кочериново и Бобошево

  • Минимален спад на безработицата в Дупница, Бобов дол, Сапарева баня и Рила

  •  Бюрото продължава да работи по проекти за подпомагане на работодатели и самонаети лица

 

Лек спад в ръста на безработицата в общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня и Рила показва месечната справка на Дирекция „Бюро по труда” в Дупница. За сметка на това броят на безработните в Кочериново и Бобошево нараства. Към края на месец ноември регистрираните безработни в община Дупница са 1329, а равнището на безработица е 6,8% /числата за октомври са 1371 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица 7%/. За община Бобов дол през ноември са регистрирани 233-ма безработни, а равнището на безработица е 6,5% /при 239 регистрирани безработни лица и равнище на безработица 6,7% за предходния период/. В община Сапарева баня през ноември е имало 271 регистрирани безработни лица и 8,8% равнище на безработица /при 275 регистрирани безработни лица и 8,9% равнище на безработица за октомври/. Данните за община Рила са: 77 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 6,5% /при 85 регистрирани безработни лица и равнище на безработица 7,1% за октомври/. В община Кочериново в края на ноември е имало 134 регистрирани безработни лица, с равнище на безработица – 6,9% /при съотношение 123 на 6,3% за октомври/. В община Бобошево в края на предходния месец са  регистрирани 76 безработни лица, с равнище на безработица 8,5%, като съотношението за предходния период е 74 към 8,3%.

Леко е намалял броят на започналите работа. През месец ноември те са 358, а през октомври – 547 души. По-малко са и новорегистрираните безработни лица – през ноември те са 466 при 600 за септември.

Заявените свободни работни места в дирекцията през месец ноември са 215, основно в сферата на услугите, производството на брикети, търговията, обувното и шивашко производство. В Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница няма трайно незаети работни места, казват от ведомството.

Бюрото продължава да работи по проекта „Заетост за теб”, реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Проектът цели да окаже навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. Работодателите могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ за срок до 6 месеца за обявени от тях свободни работни места. На работодателите, които осигурят заетост по проекта, ще бъдат покрити разходите за трудови възнаграждения за наетите лица в размер на минималната работна заплата, определена за страната, и дължимите вноски за сметка на работодателите. С цел гарантиране на устойчивост работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепените лица за периода, равен на периода на половината период на субсидирана заетост”, каза Виолина Лазова-Ал Хадж Ахмад – директор на институцията. До 30 ноември в Дирекция „Бюро по труда“ – Дупница по проекта са подадени 246 заявки от работодателите за разкриване на 469 работни места.

По новия дизайн на мярката 60/40 към 15 октомври са кандидатствали 97 работодатели за 1547 работници и служители. Одобрените заявления са 76 за 1230 лица.

От 26 октомври стартира процедурата за кандидатстване на работодатели за изплащане на средства за запазване на заетостта по реда на ПМС 151/03.07.2020 г., изм. и доп. с ПМС 278/12.10.2020 г. Чрез това постановление продължава подкрепата по придобилата публичност мярка 60/40, като за период до 3 месеца, считано от 1 октомври до 31 декември 2020 г., на работодатели от почти всички сектори на икономиката се предоставят средства в размер на 60% от осигурителния доход на техните работници и служители за месец август”, посочи още директорката на бюрото. Подадените заявления в дирекцията към 30 ноември са 64 за изплащане на средства за 1161 работници и служители.

Постъпили са и заявления от работодатели по проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от Ковид-19”.Да припомним, че целта на проекта е да се предостави подкрепа на предприятия и самоосигуряващи се лица, чиято икономическа дейност е директно засегната от неблагоприятното въздействие на наложилото се в страната извънредно положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., предизвикано от пандемията с Ковид-19. За изплащане на помощта за запазване заетостта на застрашените от освобождаване от работа лица или запазване на собствената си стопанска дейност могат да кандидатстват работодатели и самоосигуряващи се лица, които осъществяват дейност в сферата на транспорта и туризма и които са декларирали намаляване на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто през месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението по проектаКомпенсациите на бизнеса се изплащат за всеки работник, служител или самоосигуряващо се лице, на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на половината от периода, за който се изплащат компенсации. Размерът на помощта е 290 лв., като сумата включва 189 лв. за работника/служителя, както и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице. Компенсациите се изплащат за цял календарен месец, считано от 01.07.2020 г.,  за не повече от шест месеца. В Дирекция „Бюро по труда” – Дупница към 30 ноември по ПМС 429/2020 г. са кандидатствали 32-ма работодатели за изплащане на компенсации на 312 работници и служители”, обясниха от службата.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular