Thursday, May 9, 2024
HomeРегионКюстендилГрупа общински съветници от Кюстендил с отворено писмо до кандидат-депутатите от 10...

Група общински съветници от Кюстендил с отворено писмо до кандидат-депутатите от 10 МИР

Група общински съветници представители на гражданска листа в ОбС-Кюстендил излязоха с отворено писмо до всички кандидати за депутати от 10 МИР Кюстендил, в което представят важни според тях приоритети за развитието на област Кюстендил.

„Като общински съветници, представители на Гражданска листа, се обръщаме към Вас с надежда, че всеки един, независимо дали ще бъде представен или не в бъдещия парламент, ще използва личните си контакти и познанства, за да допринесе за развитието на област Кюстендил.

 

С настоящото отворено писмо Ви представяме приоритети, които смятаме, че са от първостепенно значение за развитието на община Кюстендил, както и на област Кюстендил, тъй като нашата община е областният център и реализирайки се, тя ще дадат тласък и отражение върху развитието на цялата област.

  1. Реализиране на индустриална зона на територията на м. Сенокос, с. Жиленци, общ. Кюстендил. Определен е терен от 190 дка за развитие на индустриална зона. Той се намира на 200 метра от пътя за Македония и на не повече от 1 км от трасето за Коридор №8. Община Кюстендил и „Национална компания индустриални зони“ имат сключен меморандум за сътрудничество за осъществяването на проекта.
  2. Промяна в законодателството за консолидиране на „ВиК асоциацията“, т.е. да се предвиди и заложи възможност за допустим бенефициент асоциация на неконсолидирана територия, в рамките на която само една община не участва в регионалната асоциация. По този начин ще се даде шанс на регионални ВиК асоциации, които не са били допустими през настоящия програмен период да участват и да имат възможност за получаване на европейско финансиране за подмяна на остаряла и амортизирана ВиК мрежа, за изграждане на пречиствателни станции и други.
  3. Финансиране на Местна инициативна група – МИГ „Невестино“-„Кюстендил“, както и други МИГ на територията на Областта. Това са средства, които директно отиват в местния бизнес, като той се конкурира само на местно ниво. Към момента след изминали два програмни периода няма финансиран МИГ в област Кюстендил.
  4. При обявяване на процедури по Оперативна Програма “Иновации и конкурентоспособност да се отстоява допълнителни точки да се дават на ниво области, а не на ниво региони. По този начин област Кюстендил ще получи допълнителни точки и със сигурност стартиращи и развиващи се бизнеси от областта ще получат финансиране.
  5. Да се отстоява оставането само на трите области Кюстендил, Перник и Стара Загора като допустими за финансиране по Зелената сделка”, се казва в отвореното писмо, подписано от инж. Огнян Атанасов, Димитър Велинов, Любомир Терзийски, д-р Андрей Димитров и адв. Константин Дингозов.

 

Краси Ценкова

RELATED ARTICLES

Most Popular