Историци и общинари отбелязаха 60-годишния юбилей на музея в Разлог, присъства и внукът на Райна Каназирева, ушила знамето за Илинденско-Преображенското въстание

Момент от събитието

Кръгла маса по повод 60-годишния юбилей на местния Исторически музей се проведе в гр. Разлог, съобщи пиарът на общината Анелия Дункина-Дебелушина. Събитието е организирано от община Разлог, Македонския научен институт, Общобългарския комитет „Васил Левски” и Исторически музей – Разлог. Доклади изнесоха председателят на кръглата маса доц. д-р Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт, д-р Георги Тренчев – директор на НУ „Яне Сандански“, проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров – Институт за балканистика с център по тракология при БАН, проф. д-р Стоянка Кендерова, д-р Елена Чалгънова и др. Кръглата маса бе открита от директора на Исторически музей-гр. Разлог Христина Манова и е посветена на 60 години от създаването на музея, 180 г. от рождението на Васил Левски и 105 г. от освобождението на Разлог. На събитието присъстваха и музейни работници от РИМ-Благоевград, общественици, историци, както и внук на известната Райна Каназирева от Разлог – сестра на братя Каназиреви и ушила знамето за Илинденско-Преображенското въстание в Разлог.

Поздрави отправиха председателят на Общински съвет-Разлог д-р Мария Копанарова и Венцислав Гърменов – зам.-кмет по социалните дейности в община Разлог.
Идеята на организаторите на събитието е то да се превърне в ежегодна научна конференция, с цел популяризиране на историята на Разлог и насърчаване на изследванията в района.