Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилКюстендилци изпратиха петиция до кмета Паунов за спасяване на брезовата горичка по...

Кюстендилци изпратиха петиция до кмета Паунов за спасяване на брезовата горичка по проекта за модернизиране на района около галерията за 4 699 751 млн. лева

С петиция в социалните мрежи кюстендилци поискаха промяна на проекта за 4 699 751 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“, който засяга пространството пред Художествената галерия в Кюстендил. Предвижда се създаване на паркинг, заради който ще бъдат изкоренени по специална технология дългогодишни брези. Те ще бъдат засадени отново край река Банщица. “Уважаеми господин Петър Паунов, с Петицията ние, долуподписаните граждани, настояваме за изменение на проекта за ремонт на парк “Галерията” с цел запазването на брезовата гора на територията му и категорично се противопоставяме на идеята част от дърветата да отстъпят място на паркинг. Премахването на големи дървета и намаляването на зелените площи в центъра на града не може да се компенсира по никакъв начин! Настояваме за запазването на всички здрави дървета на територията на парка и категорично се противопоставяме на проектното предложение за премахване или преместване на големи дървета с цел създаване на визуални оси. Дърветата и зеленината сами по себе си са най-добрата гледка!”, се посочва в петицията.

“Паркът пред Художествената галерия в Кюстендил ще придобие съвсем нов облик – с нови пешеходни зони и улици около парка. Опасенията за това, че пространството ще загуби част от дърветата, не отговарят на истината. Мнозинството от хората са подведени”, коментира по-рано заместник-кметът на общината Росица Плачкова. Тя допълни, че при премахването на дървета във връзка с проекта ще бъдат посадени много повече нови.

RELATED ARTICLES

Most Popular